Stå upp för asylsökande som saknar röst

Dagen rapporterade den 1 oktober att SD-ledaren Jimmie Åkesson önskar ”respekt och ödmjukhet för klassisk kristen tro” från Svenska kyrkan. Det framgick dock inte hur hans definition av klassisk tro lyder, om det över huvud taget finns någon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Åkesson tycker det är ”problematiskt att kyrkorna går utanför sin teologiska roll och ägnar sig åt opinionsbildning”. Det är ett något märkligt uttalande med tanke på att kyrkorna ofta får kritik för att inte vara samhällsengagerade.

När jag läser Bibeln ser jag ett tydligt återkommande tema, en grundpelare – att värna och ta hand om den svage och mest utsatte. Detta tema återfinns alltifrån Gamla testamentets profeter till Nya testamentet med kristendomens portalfigur, Jesus. Jesus borde väl vara det bästa exemplet för klassisk kristen tro. Han fullföljer och praktiserar det Gamla testamentet förespråkar, nämligen att alltid prioritera den svage och den utstötte.

Det vore ett stort svek från både Sveriges kristna råd och Svenska kyrkan att inte stå upp för och engagera sig i frågor om asyl och migration. Det handlar inte om politik. Det handlar mera om en skyldighet att som företrädare för klassisk kristen tro, ge de människor stöd, som inte själva har en röst. Om Jimmie Åkesson tycker det är ett socialistiskt och vänsterliberalt ställningstagande, så får man nog inse att det är just det som Bibeln förespråkar.

Att Sverigedemokraterna vill omfördela resurserna till flyktingar nära krigsområdena har vi hört förut. För mig låter det inte trovärdigt, mer som att slippa problemet här och nu, hos oss. Miljontals människor i flyktingläger lever under de mest vedervärdiga förhållanden. Hur ska de få bostäder, arbete och mänskliga levnads­förhållanden i randområden till krigshärdar och naturkatastrofer? Blir det inte billigare att ta emot dem i länder som redan har uppbyggda samhällsstrukturer?

En uppmaning till SKR och Svenska kyrkan: fortsätt med opinionsbildning för dem som inte har en egen röst. Det är ett bra typexempel på klassisk kristen tro i praktisk funktion.

Ingegärd Malmberg Bohlin, Aneby

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat