Svenska kyrkan ska vara till för alla

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kyrkovalet handlar om vilken kyrka som vi vill ha i framtiden. Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) står för en öppen folkkyrka i ett mångkulturellt samhälle som tar ställning mot orättvisor.

Att vara en öppen folkkyrka innebär att alla är välkomna oberoende av bakgrund, etnicitet och sexuell läggning. Att äktenskapet ska vara ett äktenskap för alla vinner vi alla på. Det skulle inte kännas bra för mig som heterosexuell att bli vigd av en präst som tidigare nekat ett annat par på grund av denne prästs inställning mot kärleken.

Att aktivt ta ställning mot orättvisor är också bra för alla, även för oss som jobbar och har det bra. Ett samhälle med mindre klyftor mår alla bättre av än ett samhälle med stora klyftor.

Det vore bra med fler medlemmar – gärna aktiva. Då behövs olika former av gudstjänster som passar både de som vill delta i en högmässa och de som vill vara med i en alternativ gudstjänst. Därtill är det bra med verksamheter i församlingshemmet som passar alla. Det behövs både bibelstudium och träffar av mer social karaktär.

En röst på ViSK och en öppen folkkyrka innebär framför allt är en röst för dem som bäst behöver det.

Sven Hellbom, kandidat för ViSK

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Mobbning mot kristna elever
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Knutbysekten
Sara Svensson blev känd som Barnflickan för stora delar av det svenska folket när hon i januari 2004 sköt ihjäl en av medlemmarna i Knutby Filadelfia och skottskadade en annan.
Foto: Viaplay/I huvudet på en gärningsman
Foto: Viaplay/I huvudet på en gärningsman
"Nordens kallelsestund"
Karin Wiborn och Lars Enarson
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren