Sverige behöver visa barmhärtighet

Det tycks vara en våg av panik som sköljer över Sverige när det gäller ensamkommande flyktingbarn just nu.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

I artikel efter artikel kan vi läsa om otäcka händelser och många pekar finger åt denna grupp. Rädsla och fördomar ropas ut på offentliga möten.

I mitt jobb som skolkurator och i mina ideella uppdrag i kyrkan som ungdomsledare så möter jag en del av dessa ensamkommande. Jag kan naturligtvis inte tala för alla som flytt utan sina föräldrar till Sverige. Men när jag hör deras berättelser hur de förlorat allt, verkligen allt, innan de ens hunnit bli vuxna, så kommer det bara ett ord i mitt hjärta: ”Eleos”. Det är det grekiska ordet för barmhärtighet som används i berättelsen om den barmhärtige samariern i Lukas 10:30 och framåt.

När Jesus ställer frågan om vem som var en nästa för den nedslagne mannen får han svaret ”Den som visade honom barmhärtighet.”

När Jesus berättar om den barmhärtige samariern sägs det inget om vem den nedslagne mannen var eller vad han gjorde sedan han fått hjälp. Var han kanske en rövare själv? Vad gjorde han efter att han fått hjälp?

Gick han iväg och blev en god medborgare som bidrog till samhället eller började han kanske begå brott? Om han började begå brott, vad var då orsaken till det? Hade det kanske varit bäst att inte hjälpa honom?

Det vet vi inte. Vi vet bara att det var en människa i nöd, vilken den barmhärtige samariern inte kunde gå förbi utan att hjälpa. Prästen och leviten gick förbi. Någonstans tog de beslutet att inte hjälpa. Varför vet vi inte. Men vi vet att samariern gjorde annorlunda och att Jesus lyfte fram just honom som förebild när det gäller barmhärtighet och att älska sin nästa.

Vi vet att samariern stannade och hjälpte honom till en plats där han kunde läka och betalade för det. Han gav dessutom ett löfte om att ”kostar det mer ska jag betala när jag kommer tillbaka”.

Vi kan inte alltid veta vem det är vi hjälper, vi kan inte ens alltid veta att vår hjälp räcker ända fram. Men vi kan veta vem vi väljer att vara, en som går förbi eller en som stannar och hjälper oavsett vad det kommer att kosta.

För barmhärtighet kommer alltid att kosta. Jesus vet det mer än någon annan. Han betalade det ultimata priset på korset för att ge dig och mig barmhärtighet.

Om du får möjligheten, som jag har i mitt jobb, så sitt ner och lyssna på några av de ensamkommandes berättelser. Fundera sedan på vem du är i berättelsen om den barmhärtige samariern och hur det står till med barmhärtigheten i ditt liv.

Jag tror att det är dags att återerövra barmhärtigheten, ”eleos”, i vårt land. Även när det kostar.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.