Ta Paulus i Aten som föredöme

Han sa verkligen inte att deras Gud inte fanns.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Micael Grenholm, som jag uppskattar i en hel del av det han skriver, tycker jag är lite tvärsäker i sitt senaste inlägg (Dagen 10 mars), där han skriver att muslimerna ber till en Gud som inte finns. Det är dessutom lite oförsiktigt att skriva så med tanke på alla de muslimer som finns i vårt land. Dessa som ofta är mycket noga med religiösa ting, ja till och med religiösare än många av oss sekulariserade svenskar.

Jag vill uppmana Micael och alla andra att ta Paulus till föredöme när han uppträdde i Aten för länge sedan. Händelsen omtalas i Apostlagärningarnas 15:e kapitel.

Man kan bli upprörd över mycket precis som Paulus, men man bör uppträda som han gjorde när han erkände deras gudsdyrkan. ”Det som ni alltså dyrkar utan att känna till, det är vad jag förkunnar för er.” (Apg 15:23) Han använde­ sig av deras erfarenhet och meddelade att den Gud som han förkunnade, var den Gud som atenarna inte kände till.

Han sa verkligen inte att deras Gud inte fanns. Det hade varit detsamma som att trampa på deras djupa integritet. Paulus lär oss trots allt en hel del, som passar bra i vår tid.

Rolf Ericson,

Motala

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sara Waldenfors (S) företrädde kyrkolivsutskottet under debatten om Alpha på kyrkomötet.
Foto: Svenska kyrkan
Foto: Svenska kyrkan