Två präster straffas för borgerliga begravningar

Den ordning som kyrkohandboken föreskriver visar att prästernas begravningar inte följt kyrkohandbokens ordning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dessutom har de inte följt kyrkans ordning som de lovade i samband med att de avgav sina prästvigningslöften. När präster utför kommunala vigslar blir inte begravningarna registrerade i kyrkobokföringen som kyrkliga begravningar.

— Det budskap som sänds ut i samband med liknande händelser är att kyrkans ordning inte är tillräcklig och det blir oklart vem prästen faktiskt företräder, säger stiftsjurist Lotta Novotel, enligt ett pressmeddelande.

En av de prickade prästerna understryker hur de föreskrifterna för hållande av begravningar enbart rekommenderar att de utförs utifrån en kyrklig tradition och att föreskriften inte är utformad som ett krav. I detta fall skiljer sig åsikterna åt då Strängnäs domkapitel anser att föreskriften definitivt är utformad så att begravningar utförs efter kyrklig tradition.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Ledare
Premium
"Det handlar om slöja i dag, men vem vet vad som ska förbjudas i morgon? Det är som sagt lättare att starta en lavin än att stoppa den", skriver Joel Hallford aproppå M-förslaget om att utreda slöjförbud i skolan.
Foto: TT
Foto: TT