Debatt

Ulrica Stigberg: Kyrkan bör tala mer om porrberoende 2019

Inför 2019 har vi en serie där ett antal personer får skriva om vad de önskar sig av det nya året.

Jag önskar att 2019 är året då kyrkor, samfund och församlingar på allvar tar tag i frågan om porrkonsumtion och porrberoende och bidrar till en radikal förändring på området.

I maj 1919 klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom i Sveriges riksdag. Kampen fram dit hade varit mycket lång och mycket hård. Hundra år har gått och mycket som tidigare förlöjligades är i dag självklart när det gäller kvinnors rättigheter. En mycket viktig utveckling som dock har gått åt helt motsatt håll när det kommer till porrindustrin. En industri som till allra största del är skapad av män för män. Men porren når fram till alla och finns i dag ett knapptryck bort i de flesta barns mobiltelefoner. 26,1 procent av Sveriges 18 åriga killar konsumerar pornografi varje dag (1,3 procent av tjejerna).

När vi pratar om metoo så måste vi därför också inkludera och problematisera den porr där övergrepp och nedsättande ord mot kvinnor är mer regel än undantag. Precis som Per Anders Sunesson, Sveriges ambassadör mot människohandel, lyfter i Svenska Dagbladet i veckan innefattar porrindustrin precis samma cyniska exploatering av människor som prostitution samt att porrindustrin bidrar till att öka efterfrågan på framför allt unga kvinnor.

Häromdagen talade jag med en pastor som brottas med porrberoende sedan femton år tillbaka som sa: "Jag känner inte igen mig i att man som porrkonsument söker allt grövre material. Jag tittar aldrig på övergrepp och våld. Men kvinnan i porren förblir dock ett objekt för mannens önskan och begär. Och det vill jag inte fylla mig med! Men jag kan inte avstå."

I maj 2019 är det 100 år sedan beslutet om kvinnlig rösträtt klubbades igenom i Sveriges riksdag. Min önskan är att 2019 är att det är året då kyrkor, samfund och församlingar på allvar tar tag i det utbredda porrberoende mitt ibland oss och klubbar igenom beslut som bidrar till en radikal förändring på området.

Ulrica Stigberg, präst och författare

Fler artiklar för dig