Urkass taj(m)ing om alkoholmonopolet

Att öka tillgänglig­heten av alkohol är som att bygga en motorväg upp till stupet, skriver Börje Dahlkvist.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det är inte enbart Moderaterna som vill att alkoholen skall flöda ännu mera. Starka krafter inom olika partier strider för samma sak. Men att Moderaterna på sitt riksmöte nyligen fattade att antal beslut angående ökad tillgänglighet av alkohol sticker i ögonen.

Livsmedelsbutiker ska få sälja alkohol i betydligt större omfattning. Gårdsförsäljning ska tillåtas och Systemet ska ha öppet på söndagarna i Moderaternas vision för ett bättre Sverige. Systembolagets monopolställning och den restriktiva alkoholpolitiken ses som något avskyvärt inskränkande i Moderaternas bild av frihet.

Alkohol är inte vilken vara som helst, kära Moderater. Ni väljer att blunda för fakta och bortse från vilka konsekvenser en ökad tillgänglighet av alkohol medför.

Logiken lyser med sin frånvaro när ni samtidigt säger att otrygghet och grov brottslighet är ett av vårt lands största och mest akuta problem. Er lösning är massor av poliser och hårdare straff. Som att bygga sjukhuset nedanför stupet och strunta i staketet vid stupet. Att öka tillgängligheten av alkohol är dessutom som att bygga en motorväg upp till stupet. Alkoholen är våldsbrottsdrog nummer ett. Den är dessutom våldtäktsdrogen nummer ett. Är #Metoo raderat ur minnet? Ökad tillgänglighet leder till att fler kvinnor och barn drabbas. Det som är deras enda hopp är att förövaren ska ställas till svars. Hur många poliser och fängelseplatser vi än har så kommer barnens och kvinnornas otrygghet och utsatthet att tillta.

Några dagar före Moderaternas stämma kom en ny rapport om att vart femte (320 000) barn far illa av att en eller flera vuxna i deras närhet dricker alkohol. Systembolagets VD, Magdalena Gerger, sa att hon blev förvånad över omfattningen. Vilket i sig är förvånande, kan man tycka. Nämligen att hon inte hade en aning. Hon verkade ärligt uppskakad och konstaterade att detta är ett stort samhällsproblem. Systembolagets högsta ledning drar slutsatsen att nu måste alla vuxna kliva fram och ta sitt ansvar. Mitt minne säger mig att Ulf Kristersson brukar tala om att han och hans parti är ”de vuxna i rummet”. Socialminister Lena Hallengren kommenterade i SVT Moderaternas förslag direkt med orden ”det leder till otrygghet och våld … skulle vi öka den tillgängligheten så tycker jag man ska beakta vad det kan betyda för de kvinnor och barn som lever i familjer där det också leder till våld och en väldigt otrygg miljö”.

Barn och ungas psykiska ohälsa diskuteras intensivt i dag. De barn som växer upp under otrygga förhållanden på grund av alkohol drabbas i högre utsträckning än andra av psykisk ohälsa och eget alkoholberoende. Kostnaden för Moderaternas politik får i första hand barnen och kvinnorna stå för. Det är den verkligt stora kostnaden.

Hur ser ni Moderater på det höga priset de får betala och på socialtjänstens, sjukvårdens, rättsväsendets, skolans och arbetsplatsernas kostnader på grund av alkoholen?

Enligt en ny undersökning i USA är samhällets kostnad 18 kronor för varje drink. Slut­satsen är tydlig; alla skatte­betalare får stå för notan.

Det starkaste argumentet emot avskaffandet av monopolet och ökad tillgänglighet är att förespråkarna vänder barnen, ungdomarna och kvinnorna ryggen.

Börje Dahlkvist, LP-pastor

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner