Vem har gett Gardell tolkningsföreträde?

Jag kan räkna mig till den kategori som Jonas Gardell låter sin författarilska gå ut över.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Efter att ha läst recensioner av den andra boken i Jonas Gardells trilogi, funderar jag om jag kan betraktas som en av dem som kidnappat Gud. Av det jag kan läsa mig till verkar det nämligen som att jag kan räkna mig till den kategori som Jonas Gardell låter sin författarilska gå ut över. Det ser ut som om jag är en av dessa bibeltroende församlingsmedlemmar som anklagas för att bedriva övervakning, kontroll, och i allt jag säger och gör väver in underliggande dömande antydningar. Den bild som tecknas är den av några räddhågade robotar som hela tiden lever i rädsla för att göra rätt, handla rätt och tänka rätt. Vi konservativa bibeltroende sägs ha tagit bort kärleken ur kärleksbudskapet. Det är ingen hejd på hur hjärtlösa vi är!

Men vad ska man då säga om Gardell som helt har tagit bort begrepp som omvändelse, förlåtelse och upprättelse och förvandling ur det kristna budskapet? När man har tagit emot rening i Jesu Kristi blod och upplevt befrielse från mörkret och fyllts av kärlek till Jesus vill man nämligen bara göra det som Jesus rekommenderat i Bibeln. Helt enkelt för att Jesus är på vår sida, och att det han begär av oss är det bästa för oss.

Jag känner mig kränkt när Gardell försöker kidnappa begrepp som omvändelse, upprättelse, förvandling och gudsfruktan ur det kristna kärleksbudskapet och göra om det till ett menlöst, urvattnat och till intet förpliktande trams!

Börje Norlén

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT