Vi behöver diskutera vad vi äter och varför

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hur och vad ska vi äta för att må bra, inte utarma planeten, samt inte orsaka andra människors svält?

Östkristna fastar med paradismat, alltså mat som Adam och Eva åt i paradiset eftersom "Gud sade: 'Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. ?' Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem ? Gud sade: 'Jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha att äta.' "

Det är intressant att det är just frukt och bär som Gud nämner. Några andra livsmedel finns också som är primärt föda: ägg och mjölk.

Det finns inget gott med matindustrin som den ser ut i dag med stora anläggningar av höns i onaturliga jättegrupper och mjölkkor som knappt får se sina kalvar och aldrig en tjur. Korna stressas med mat som inte är lämpad för kons mage. En del kor bor i lyxiga datoriserade anläggningar där de knappt ser en människa och mjölkas när de vill. Men jag ser ett moraliskt dilemma även i detta.

Inom judendomen tas djuren man lever av på allvar. Det är till exempel inte okej med jakt eftersom det djur man ska äta en gång ska ha fått mat av människan som ska få äta det. Man begraver djurets blod eftersom blodet bär på djurets själ. Man tänker på att människor och djur skapats av samma skapare. Var finns den respekten i matindustrin? När kon mjölkats färdigt blir hon hamburgare eller kattmat, ingen begraver hennes blod i vördnad för det liv hon gett oss.

Och varför ska vi överkonsumera mjölk och kött från kor som ligger på vattensängar när många människor knappt har mat för dagen? En hushållsko är för dem en alltför stor utgift, till och med en get kan vara för dyr.

Vi kommer inte någon vart genom att samvetsömma svenskar svälter. Men samtidigt behövs en etisk diskussion om hur mycket utrymme våra vanor ska tillåtas ta. Exempelvis borde det etiska i LCHF (lågkolhydratkost) diskuteras. Att äta från toppen av näringspyramiden är ekologiskt vansinne och moraliskt fel. Vi tål verkligen att äta mindre men näringsrikt från växtriket som ligger närmast solen i näringskedjan.

Om vi åt mindre, slängde mindre, odlade ekologiskt och fick en rättvis och fungerande matmarknad skulle vi kunna odla långsammare och ändå ha mat till alla eftersom den maten skulle vara mer näringsrik. Då skulle LCHF vara onödigt eftersom övervikt beror på mer energi än man gör av med. Naivt eller nödvändigt?

Alma-Lena Andersson

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sara Waldenfors (S) företrädde kyrkolivsutskottet under debatten om Alpha på kyrkomötet.
Foto: Svenska kyrkan
Foto: Svenska kyrkan