Vilket föredöme Gullan Bornemark är för oss alla

Jag känner mig tacksam för att hon har berört mig.
Tänk vilket under att vi, som är levande jord, kan älska, prata, tänka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Jag har återupptäckt Gullan Bornemark! När jag var barn var hon en självklar del av mitt liv eftersom hon skapat så många av de barnsånger som vi sjöng och som fortfarande sjungs på förskolor än i dag. Hon var en av de få programpunkter för barn som fanns på tv och radio. Nu är hon en dam på över nittio år som fortfarande berör människor.

Förra året vann hon en Grammis för årets barnmusikalbum. I dokumentären som sändes i början av 2020 på SVT får vi se hur en ung hip-hop-producent har tårar i ögonen när han hälsar på henne. Han är märkbart imponerad. Då verkar inte ålder eller genre spela någon roll, Gullan når över gränserna med sin personlighet och kärlek.

Hennes egna barnbarn som är i tonåren medverkar med stämsång i programmet och jag får associationer till min barndom på sjuttiotalet då det var vanligt med den typen av stämsång i frikyrkorna. Jag förundras över att dessa unga tjejer sjunger med en sådan glädje, utan att verka tycka att det är det minsta töntigt. Gullan säger att musiken är som ett klister som har hållit ihop familjen i alla år.

I dag finns fyra nya låtar på Spotify som Gullan spelat in år 2020. Nu är det inte barnmusik som spelas utan ”Folk by Gullan”. Hon säger i programmet att hon är tacksam så länge hon får spela och berättar att hon upptäckt folkmusiken på senare år. Nu berör hon mig med sin passion för folkmusik. När jag letar lite på internet upptäcker jag även att hon skrivit psalm 799 som handlar om det smärtsamma att mista en vän. Jag tror inte att hennes liv ständigt kantats av ljusa stunder, men låten ”Sudda sudda bort din sura min” är nog ändå signifikant för den livssyn hon har valt och också förmedlar till oss andra.

I dag är vi många människor som lätt tappar gnistan och byter spår eller fastnar i alla strömningstjänster och sociala medier för att vi inte orkar leva egna, riktiga liv när vi får fritid. Det som är fascinerande med Gullan Bornemark är att hon outtröttligt har hållit på med det som driver henne. Hon sa upp sig från en fast plats som musiklärare och startade sitt livslånga arbete med att skapa musiklek med barn. Hon vågade tänka utanför boxen och skapa sitt drömyrke. En dam långt före sin tid som kunde läsa av barns behov som få andra. Jag känner mig tacksam för att hon har berört mig. Måtte jag ha samma passion för något när jag är över nittio år.

Gabriella Karlsson, förskollärare, Strängnäs

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner