Wallström är ingen Palme

Svenska politiker har genom historien gjort Sverige känt som en humanitär stormakt. Margot Wallström är inte en av dem. Det skriver Josef Aslan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det pågår en humanitär katastrof av obeskrivbara dimensioner i Mellanöstern. Kristna folkgrupper, och andra religiösa minoriteter, i Irak och Syrien utsätts för ett pågående folkmord av Islamiska staten (IS). Det konstaterar EU-parlamentet. Ändå väljer den svenska utrikesministern att säga – ingenting.

När regeringen under ledning av utrikesminister Margot Wallström presenterade utrikesdeklarationen­ för 2016 som syftar till att presentera svensk utrikespolitik lyste de kristna folkgrupperna, däribland syrianerna och andra etno-religiösa minoriteter, med sin frånvaro.

Syrianer och andra utsatta minoriteter har tvingats på flykt, man har i hus efter hus, stad efter stad, snart land efter land förföljt dem och tvingat ut dem ur sina ursprungsländer.

Mosul har tömts på kristna och kyrkorna omvandlats till moskéer. De kristna är inte längre välkomna efter att man märkt ut deras byggnader i likhet med judarnas egendomar under Förintelsen men i detta fall har Davidsstjärnan bytts ut mot med den arabiska bokstaven ”N”, som syftar på Nasarén, alltså Jesus som kom från Nasaret. Tecknet skulle visa att alla hade rätt att göra vad man ville med dem och det som fanns i huset.

Av någon anledning verkar vår svenska utrikesminister missat alla rapporter som tyder­ på ett pågående folkmord. Ryms inte en av 2000-talets grymmaste och nu pågående rensningar av kristna syrianer i Mellanöstern i den svenska programförklaringen­ med visioner för Sveriges arbete i världen?

Konflikten i Mellanöstern påverkar Sverige i allra högsta grad. Flyktingar i tiotusentals har tagit sig till Sverige i hopp om att överleva men hotas på svenska flyktingförläggningar. Har Margot Wallström missat det också? Eller att kvinnor och unga flickor säljs på marknader som sexslavar till säkerligen många europeiska ungdomar som terroristsemestrar i Irak och Syrien?

Vi hade önskat att vi kunnat få sätta ytterligare ett svenskt namn på världskartan, som Raoul Wallenberg, Olof Palme och Dag Hammarskjöld. Svenska politiker som gjort Sverige känt som en humanitär stormakt.Men Wallström, trots sitt mångåriga arbete i FN och som generalsekreterarens särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt, tycks sakna den ambitionen.

Den syrisk-ortodoxe biskopen i Sverige, Dioscoros Benjamin Atas, skrev följande i ett pressmeddelande riktat till EU-parlamentarikerna: ”Historiskt har folkmord enbart kallats vid sitt rätta namn långt efter att de har inträffat. Det behöver inte bli så den här gången”.

Kanske borde det även ha varit riktat till den svenska utrikesministern?

Josef Aslan, ordförande, Syrisk ortodoxa kyrkans ungdomsförbund

Håller du med debattören?

Håller du med debattören?

Ja
nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
UTVISADE KONVERTITER
Premium