Denis Mukwege - bland de inflytelserikaste i världen

Den kongolesiske läkaren hamnar på magasinet Times lista där världens mest 100 inflytelserika människor utses.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När det prestigefyllda magasinet Time utser världens mest inflytelserika personer är det en stor spännvid på personer de tar med. Där finns exempelvis mäktiga politiker som Barack Obama och Vladimir Putin, där finns artister som Adele och Nicki Minaj, och även Nordkoreas excentriske diktator Kim Jong Un.

Men mitt bland alla entreprenörer, skådespelare och politiker återfinns också en del religiösa ledare. Samt läkaren och pingstvännen Denis Mukwege, känd för sina insatser för våldtagna kvinnor i konfliktens Kongo-Kinshasa.

Han har flera gånger nominerats till Nobels fredspris, är ansiktet utåt för Panzisjukhusets verksamhet, som bland annat backas upp av pingströrelsen i Sverige, via biståndsorganisationen PMU.

Bland de religiösa ledarna på Times lista återfinns, föga förvånande, påve Franciskus. Men även en annan katolsk präst har utsetts som en av de inflytelserika, eritreanen Mussie Zarai. Han har beskrivits som en skyddsängel för alla de båtflyktingar som försöker ta sig över Medelhavet, och intervjuades av tidningen Dagens reporter Johannes Ottestig förra året.

– Många européer vet inte vad flyktingarna flyr ifrån, berättade han då.