Denis Mukwege turnerar i Sverige med film

Riksdagen och Smyrnakyrkan är två stopp längs vägen, då läkaren och MR-kämpen Denis Mukwege kommer till Sverige nästa vecka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han har blivit världsberömd för sitt engagemang för våldtagna kvinnor i konfliktens DR Kongo, och har fått en rad priser för sitt 20-åriga engagemang.

Nästa vecka är gynekologen, läkaren och MR-kämpen Denis Mukwege på rundresa i Sverige, då dokumentärfilmen om hans liv har premiärvisning i landet. Filmen heter The man who mends women (Mannen som reparerar kvinnor) och är gjord av den belgiske filmaren Thierry Michel, som också kommer att följa med på turnén genom Sverige.

– Jag ville porträttera en man som kämpar varje dag mot mörka krafter, med sitt eget liv som insats. Mukwege är en källa till stolthet för hela den afrikanska kontinenten, precis som Nelson Mandela, säger Thierry Michel, enligt ett pressmeddealnde från PMU.

Denis Mukwege har sedan länge haft ett starkt stöd från Sverige. Bland annat har Panzisjukhuset, där Mukwege är verksam, byggts upp med hjälp av PMU, Läkarmissionen och Sida.

Filmen om Mukwege visas först i Göteborg, i Smyrnakyrkan, på måndag kväll. Tidigare på dagen deltar huvudpersonen själv på ett seminarium på Göteborgs universitet

I Stockholm, på onsdag, kommer filmen att visas i riksdagen, och där kommer också den kände FN-visselblåsaren Anders Kompass att delta i ett panelsamtal. Senare på kvällen är det filmvisning och samtal på Zita Folkets Bio.

På fredag avslutas turnén i Umeå, först via ett stopp på universitetet, och sedan är det filmvisning med påföljande samtal på Vävenscenen.

Statsministeromröstning