”Det är aldrig okej att slå ett barn”

UPPSALA. Båda de före detta anställda vid Knutby skola förnekade misshandel under den första rättegångsdagen i Uppsala tingsrätt i går.
– Jag skulle aldrig slå ett barn, sa den före detta lärarinnan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hon står – tillsammans med en före detta elevassistent – åtalad för misshandel och olaga frihetsberövande. Båda var och är medlemmar i Knutby Filadelfia, en församling som vid tiden för händelsen leddes av en pastor som försvarade barnaga.

Lärarinnan tog på direkt fråga från kammaråklagaren avstånd från aga:

– Det är aldrig okej att slå ett barn, säger hon.

Även elevassistenten tog avstånd från handgripliga uppfostringsmetoder.

Kan det vara okej att slå till barn?

– Absolut inte, jag har aldrig slagit någon.

Låste in sig med eleven

Händelsen som åtalet gäller ska ha skett under mars 2003. Lärarinnan och elevassistenten låste in sig med den då 11-årige pojken på skolans handikapptoalett och ska där hårdhänt ha hållit fast honom genom att sätta sig på honom.

Enligt förhören med den i dag 14-årige pojken fanns det en överenskommelse mellan skolan och familjen som gav lärare rätt att hålla fast pojken när han fick raseriutbrott. Enligt pojkens vittnesuppgifter skedde detta ofta under en period. Men det var först när den åtalade lärarinnan kom till skolan som ytterligare en vuxen satte sig på honom, menar han.

Upprörd mamma

Men den där dagen i mars gick det för långt, enligt åklagaren. Pojken har i förhöret haft svårt att sätta ord på hur den hårdhänta behandlingen fick honom att känna. Med låg röst har han emellertid berättat att han upplevde det som ”jobbigt” att vara inlåst tillsammans med två vuxna.

Pojkens mamma var märkbart upprörd över att läraren och elevassisten tagit med sig pojken in i ett så litet rum och att de dessutom låst dörren.

– De fick inte ta in honom i trånga utrymmen, sa hon i rätten.

– Hade du berättat det för personalen, undrade åklagaren?

– Ja, massor med gånger, jag hade tjatat som en papegoja om det där.

Det är oklart om pojken ådrog sig blåmärken. Ja, menar han själv och säger att han visat upp skadorna för sin mor. Men mamman säger att hon fick höra om blåmärkena långt senare.

– Man kan ju tycka att det borde varit en av de första sakerna du skulle kommit ihåg, om din son fått blåmärken, anmärkte elevassistentens advokat Leif Ericksson.

Också på andra punkter går uppgifterna isär. Den kvinna som då var klassföreståndare såg när de båda vuxna låste in sig med pojken. Hon sa, under ed i går, att hon bankat på dörren och bett dem öppna.

– Det blev alldeles tyst därinne. För mig var det ett tecken på att de uppfattat mina knackningar. Men ingen öppnade.

Elevassistenten och läraren förnekar att någon knackat.

20 000 i skadestånd

Åklagaren yrkar på 20 000 kronor i skadestånd för vad som i åtalet betecknas som en ”kränkning”.

Den före detta lärarinnan har relativt vaga minnesbilder av de tillfällen då man ”hanterat” pojkens utbrott. Hon har erkänt att hon ”kan ha” satt sig på pojken, men inte den aktuella dagen. Däremot minns hon klart och tydligt att hon och elevassistenten var ”försiktiga” när de la barnet på golvet.

Flera medlemmar från Knutby Filadelfia fanns i går i tingsrätten för att stötta de åtalade församlingsmedlemmarna, däribland föreståndaren Kim Wincent och pastor Urban Fält.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården