DN backar inte om kontroversiella Ebba Busch Thor-bilder

Dagens Nyheter har blivit stämda för sin publicering av kontroversiella bilder på KD-ledaren Ebba Busch Thor. Men tidningen backar inte.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I februari 2015 publicerade DN bilder tagna 2009 på Golanhöjderna. En bild visar hur den blivande KD-ledaren Ebba Busch Thor poserar vid ett stridsfordon och på en annan bild poserar hon i en t-shirt från israeliska armén. En bild visar hur KDU-ledaren Sara Skyttedal siktar med en kulspruta.

Bilderna tog DN från Sara Skyttedals Facebook-sida. Sara Skyttedal menar att tidningen stulit bilderna och har därför faktuererat den för publiceringen. DN bestrider räkningen och fallet har nu hamnat i Patent- och marknadsdomstolen.

– Vi anser att lagen uttryckligen gav stöd för publicering utan Sara Skyttedals tillstånd, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till medievarlden.se.

DN:s redkationschef Caspar Opitz förklarar på sin blogg varför tidningen valde att publicera bilderna:

"Ebba Busch Thor var vid tillfället slutkandidat till att bli partiledare för Kristdemokraterna. Att en så mäktig politiker förekommer på så pass kontroversiella bilder ansåg DN har ett stort allmänintresse."

Domen från Patent- och marknadsdomstolen väntas komma den 22 december.

Sara Skyttedal har slutat som ordförande i KDU och är numera kommunalråd för KD i Linköping.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar