Dödsdömd kvinna får massivt stöd

Stödet för den dödsdömda kvinnan Asia Bibi i Pakistan ökar för varje dag som går. Hittills har 200 000 namnunderskrifter samlats in för att domen ska hävas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För någon vecka sedan avslog en pakistansk domstol överklagan av dödsdomen som utfärdades 2010. Asia Bibi – som är kristen – anklagas för att ha hädat profeten Muhammed.

Över hela världen har domen förkastats, bland annat av Amnesty.

– Det faktum att hon ska betala med sitt liv för en ordväxling är fullkomligt vidrigt, sa David Griffiths, kommenterade biträdande chef för Amnesty international domen nyligen.

Hittills har ingen som dömts till döden för hädelse i Pakistan avrättats, och Asia Bibis advokater vill driva fallet vidare till Pakistans högsta domstol Under hashtagen #SaveAsiaBibi på sociala medier strömmar samtidigt stödet till den dödsdömda kvinnan in.

Bibi dömdes för hädelse efter att ha hamnat i dispyt med några muslimska kvinnor i samband med skördearbete. Själv nekar hon till brott.

Tidningen Daily Mail rapporterade i veckan att även hennes döttrar råkat illa ut till följd av domen och att dessa trakasserats av religiösa extremister.

– Jag drömmer fortfarande om den dagen när hon blev torterad och gripen. Jag kunde inte sova då, säger dottern Esham till tidningen och fortsätter:

– De drog henne genom byns centrum. Vi grät men ingen lyssnade på oss.

Situationen för kristna har försämrats avsevärt efter att Pakistans hädelselagar infördes i mitten på 1980-talet. För två år sedan mördades den svenska pingstmissionären Birgitta Almeby, efter många års arbete i landet. Ett år senare angrep självmordsbombare i en kyrka i Peshawar och över 100 gudstjänstbesökare dödades.