"Dödshjälp drabbar de mest utsatta"

I veckan lanserade Claphaminstitutet en kort dokumentär om dödshjälpens baksida i Holland och Belgien. Under våren gör man en stor satsning på att informera om och varna för dödshjälp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Filmen "Till värn för färdigheten - Dödshjälpens mörka baksida i Beligen och Holland" berättar om Tom Mortier, vars mamma led av psykiska problem. Hon fick utan att familjen informerades en dödlig spruta av en läkare.

Kristna tankesmedjan Claphaminstitutet lanserade filmen i torsdags som ett led i vårens satsning på att informera om och opinionsbilda mot dödshjälp i en eller annan form. Filmen kan ses på youtube, samt på Claphaminstitutets hemsida, och är producerad av människorättsorganisationen ADF International.

I filmen medverkar också professor Theo Boer, som har lång erfarenhet av frågan om dödshjälp. Han är ledamot i en holländsk granskningskommitté - i Holland granskas varje fall av dödshjälp av experter på etik och sjukvård. Theo Boer är själv kritisk till de lagar som finns i Holland och Belgien.

"När länder överväger någon sorts legalisering av dödshjälp skulle jag vilja säga: se själva hur situationen har utvecklats i Nederländerna och Belgien. De är bevis på att en lag om dödshjälp aldrig kommer ensam. En sådan lag kommer i sig själv att skapa en egen dynamik. Den kommer per automatik att efterfråga att allt fler ska omfattas av lagen", säger professor Boer bland annat i filmen.

Claphaminstitutet skriver i ett pressmeddelande att filmen är ett sätt att visa hur dödshjälp drabbar samhällets mest utsatta. Institutet kommer under våren att följa upp filmen bland annat med en rapport om den så kallade Oregonmodellen för läkarassisterat självmord, en metod som man menar är "synnerligen problematisk".

Läs fler artiklar om dödshjälp och vård i livets slut

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården