Doktor Denis Mukweges kollega mördad

Doktor Byamungu lärdes upp av doktor Mukwege och ledde en klinik i Uvira. ”Det var hans nära band till Mukwege som orsakade hans död”, säger dokumentärfilmaren Thierry Michel, som gjort en film om den kände kongolesiske läkaren.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Doktor Gildo Byamungu Magaju hade tidigare mottagit flera dödshot, och han hade uttryckt oro över att det inte fanns några säkerhetsvakter vid sjukhuset Kasenga i Uvira i DR Kongo, skriver den belgiska tidningen La Libre.

– Byamungu var en av de unga doktorer som lärdes upp av Mukwege. Om han inte hade arbetat med Mukwege hade han inte varit död i dag, säger Thierry Michel, intervjuad i fransk tv.

Attackerades av uniformerade män

Byamungu attackerades av uniformerade män och avled senare under fredagen av de skador han fick, enligt radiostationen Okapi.

Byamungu ledde arbetet vid sjukhuset Kasenga, och kvällen innan attacken hade doktor Mukwege besökt sjukhuset och haft ett möte med Byamungu.

"Försöker krossa människorna runt Mukwege"

– Attacken är en signal för att säga att man försöker krossa de människor som finns runt omkring doktor Mukwege, människor som han arbetar med. Man försöker destabilisera läget. Det är en total osäkerhet som råder, säger Thierry Michel.

Var läkare och gynekolog

Doktor Byamungu studerade till läkare och gynekolog i Orléans i Frankrike. Han arbetade sida vid sida med doktor Mukwege innan han öppnade Kasenga-sjukhuset.