Allt mer öppet för kristen tro i NHL

Inom amerikansk fotboll, baseball och basket finns många kristna. I världens bästa hockeyliga däremot har motståndet mot kristna värderingar varit kompakt. Men sedan några år märks en allt mer positiv attityd i NHL.Dagen ger en inblick i varför det tagit så lång tid att nå dit inom proffshockeyn i Nordamerika.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

De fyra stora sporterna i Nordamerika är amerikansk fotboll, baseball, basket, och ishockey. ”The big four” dominerar ungefär på samma sätt som fotboll och hockey gör i vårt land.

Framför allt gäller det de tre förstnämnda. Intresset är enormt för National Football League, Major League Baseball och National Basketball Association. Allt bevakas i detalj av medier och fans.

Ett bra exempel är Super Bowl, den gigantiska finalmatchen i den nationella amerikanska fotbollsligan, NFL, som bara växer i popularitet i hela världen, också i Sverige. Årets final sågs av 164,1 miljoner tittare enbart i Nordamerika. Ett rekord i amerikansk tv.

Hockeyn minst av de fyra stora

I jämförelse med Super Bowl är Stanley Cup-finalen i ishockey en angelägenhet för betydligt färre. Kanske är det inte så konstigt eftersom hockeyn föddes i Kanada och är nationalsport där medan amerikansk fotboll, baseball och basket är amerikanska sporter.

Det är troligen också en förklaring till varför det finns så få kristna i NHL jämfört med NFL, MLB och NBA, menar Sverigebekante Paul Kobylarz, som är idrottspastor i en församling i Indianapolis.

– De stora amerikanska idrottsmissionsorganisationerna Fellowship of Christian Athletes, FCA, och Athletes in Action, AIA, har försökt nå in i alla fyra proffsligorna men haft mycket lättare att skapa ett förtroende inom de tre största sporterna som är rotade i den amerikanska kulturen, säger han till Dagen.

En annan anledning till varför idrottsmissionen inte nått insteg i hockeyn kan, enligt Paul Kobylarz, vara att dessa organisationer helt enkelt satsat mer och haft en tydligare strategi för NFL, MLB och NBA.

– Dessutom har hockeyn kanske haft ett rykte om sig att vara lite tuffare och råare vilket också kan ha påverkat, säger han.

Att hockeyn värderas mycket högt i Kanada och att många kanadensare anser att amerikaner har förstört ”deras” hockey har inte heller underlättat.

Kristna profiler har funnits i NHL – men de har varit få. Vem har hört Wayne Gretzky – ansedd som världens bäste genom tiderna – prata om Gud? Eller hans arvtagare Mario Lemieux berätta hur hans kristna tro hjälpt i svåra situationer?

Kristen tro sågades av klubbägare

Andra spårar det kompakta motståndet i NHL till kristen påverkan ungefär trettio år tillbaka i tiden. Då i, början av 1980-talet, ägdes Toronto Maple Leafs av en viss Harold Ballard.

Efter en svidande förlust mot New York Rangers lade Ballard, vars ord var lag i Maple Leafs, hela skulden för lagets usla insats på sin center Laurie Boschman, en av den tidens få bekännande kristna i NHL.

Ballard, fruktad av många för sin auktoritära ledarstil och en person med mycket makt i NHL, anklagade Boschman offentligt för att inte ha spelat tillräckligt aggressivt och med hjärta och ansåg att problemet gick att finna i dennes kristna tro.

– Han sa att jag hade för mycket religion i mig och att han skulle sälja mig eller skicka mig till farmarlaget, berättar Laurie Boschman som i dag är 52 år, för Edmonton Journal.

Nyheten spreds som en löpeld och blev ett hett diskussionsämne i hockeytokiga Kanada. När Boschman, då bara 20 år gammal, efteråt pressades med tuffa frågor om sin tro backade han inte en millimeter.

– Jag sa att jag tyckte att Mr Ballard var orättvis och att han förmodligen sagt så för att han ogillar kristen tro, berättar Boschman.

Kristna ishockeyspelare ifrågasattes

Paul Kobylarz känner igen historien och säger att Ballards agerande var fel men att okunskap om kristen tro troligen var en orsak bakom dennes handlande.

– På den tiden var det inte så vanligt att idrottsmän talade om sin tro. Ägare och tränare kände sig osäkra. Hockeyspelare med en kristen övertygelse var ett nytt och okänt fenomen.

Att Boschmans tro skulle påverkat honom negativt och gjort honom till en sämre hockeyspelare håller Paul Kobylarz absolut inte med om. Tvärtom var tron en tillgång, menar han.

– Han var en riktigt tuff hockeyspelare och blev inte mindre tuff när han blev kristen. Tvärtom fick han kanske fler utvisningsminuter efter den händelsen än före, säger Paul Kobylarz som känner Boschman personligen.

Boschman var dock inte ensam om att blir ifrågasatt för sin kristna bekännelse, enligt Kobylarz.

– Samma sak drabbade flera andra kristna spelare på den tiden, som till exempel Ryan Walter. De fick också orättvis kritik.

Boschman blev senare såld från Toronto och kom att spela för Edmonton, Winnipeg och New Jersey innan han 1993 avslutade sin framgångs­rika karriär som lagkapten i Ottawa Senators.

Men skadan var ändå skedd. Ballards ord blev en cementerad ”sanning” i NHL och la sig som en våt filt över allt som luktade tro och kristendom under många år framöver.

Stora stjärnor i baseball, basket och fotboll

Nu, efter många år, är dock motståndet på väg att luckras upp. Men fortfarande är det betydligt fler kristna inom de tre stora sporterna. Och så har det alltid varit.

Baseball har haft sina fixstjärnor, som national­idolen ”Babe” Ruth – 1920- och 1930-talets store stjärna inom baseball och ansedd som världens bäste genom tiderna.

När det gäller basketligan NBA är David Robinson en av de största. San Antonio Spurs-centern var en nyckelspelare i det amerikanska Dream team som vann ett historiskt OS-guld i Barcelona 1992. Och i amerikansk fotboll är Kurt Warner, Super Bowl-mästare med femton säsonger i NFL, ett av många kända namn.

Samtliga med en kristen bekännelse.

Missar ingen chans att tala om sin tro

Därför är det ingen tillfällighet att de två i särklass mest kända kristna idrottarna i Nordamerika i dag hör hemma inom amerikansk fotboll respektive basket. Båda är färgstarka personligheter som sällan missar en chans att berätta vad tron betyder.

Den ene heter Tim Tebow, quarterback i Denver Broncos och New York Jets. Mest känd är han dock som upphovsman till ett nytt begrepp. Tebowing – att böja sig inför Gud som Tebow gör – är numera ett vedertaget uttryck. Sin speciella bönegest brukar han göra innan matcherna i NFL.

Den andre är Jeremy Lin, en av basketligan NBA:s allra största framtidshopp. Hans genombrott för något år sedan ledde till en sådan hysteri att fenomenet kommit att kallas Linsanity. Begreppet syftar på ordet insanity som ungefär betyder vansinne, vanvett.  I Jeremy Lins fall handlar det dock om ett positivt, kreativt vanvett som kanske bara existerar i idrottsvärlden där mycket handlar om passion och starka känslor.

Klart är att såväl Tebow som Lin inte bara betyder mycket för exponeringen av sina sporter utan för hela samhället. De personifierar den amerikanska drömmen om att allt är möjligt (för den som tror).

Många med latinamerikansk bakgrund

Också inom baseball, den av de fyra sporterna som förmodligen är minst känd i Sverige, finns många kristna. Det vet Andreas Svensson som är en av de främsta kännarna av baseball i landet.

Andreas är kristen, följer flera av de stora amerikanska sporterna noga och driver bloggen Going­wildz om sin favoritsport baseball. 

– Att tro på Gud är en del av baseball-kulturen. Det händer ofta att hela laget samlas i en ring och ber för en lagkamrat som blivit skadad. Det anses helt naturligt, berättar Andreas Svensson, som ser många av matcherna på MLB.TV som är en streamingstjänst på nätet.

Men varför finns det så många kristna inom amerikansk baseball?

– En förklaring tror jag är att många av spelarna har latinamerikanskt ursprung och är djupt troende katoliker. En annan att baseball är en livsstil, en naturlig del av livet och något man samlas runt, förklarar Andreas Svensson.

– Jag har vänner som spelat baseball på college i USA. De blev förvånade över att hela laget ställde sig på knä och bad före matcherna.

Baseball anses vara den sport som historiskt betytt allra mest i den amerikanska kulturen. Det sägs ibland att den som vill förstå sig på det amerikanska samhällslivet först måste lära sig språket – och sedan baseballens regler, normer och kultur.

Kanske är det som Emmylou Harris utbrister i bröderna Coens film ”Oh, brother, where art thou?”:

– Gud har skänkt oss baseball!

Bytte ut champagnen mot sportdryck

Inte för inte beskrivs baseball i USA ofta som ”national pastime”, det stora amerikanska tidsfördrivet, eller fritidsnöjet. Så tätt sammankopplat med landet är sporten.

– Baseball är lätt att ta till sig för vanligt folk. Nästan alla amerikaner har spelat baseball i ung ålder. Samma sak gäller inte för till exempel hockey, säger Andreas Svensson.

Utan problem kan han räkna upp ungefär femton spelare i MLB med kristen profil. En som sticker ut är Josh Hamilton, som till skillnad från Tebow och Lin har en brokig bakgrund.

Hamiltons väg mot ära och berömmelse har kantats av alkoholmissbruk och andra tillkortakommanden. Hela tiden har han dock bekänt sin kristna tro.

– Han har fått återfall och varit borta från baseballen ett tag men alltid kommit tillbaka. Han har varit öppen och ärlig med sin kamp och sina problem samtidigt som han varit tydlig med att hans tro hjälper honom, berättar Andreas Svensson.

– Som jag ser det är Josh Hamilton en förebild och många har lätt att identifiera sig med honom eftersom han visar att han är en vanlig människa som gör misstag ibland.

Lagkamraterna verkar också gilla Josh Hamilton. När hans dåvarande klubb Texas Rangers firade en stor seger firade laget inte som brukligt med champagne – av hänsyn till Josh Hamilton drack man sportdryck i stället.

I Sverige är baseball – som har vissa likheter med brännboll men är betydligt svårare än så – nästan okänt. Här finns knappt 1 000 licensierade spelare, i hela världen minst 35 miljoner.

Märker en tydlig skillnad mot tidigare

Den kristna prägeln är alltså mycket tydligare inom amerikansk fotboll, baseball och basket än inom hockeyn. Men nu märks en tydlig förändring inom hockeyn, intygar Paul Kobylarz.

Efter tjugo år som idrottsmissionär i Sverige, då han bland annat grundade idrottsmissionsorganisationen Sport for Life, flyttade han 2009 tillbaka till USA.

– När jag kom tillbaka för fyra år sedan märkte jag en tydlig skillnad mot tidigare. Inom de flesta sporter finns kristna i dag. Inte minst inom ­hockeyn, berättar han.

I intervjuer efter matcher ger idrottarna äran till Gud. Och de är inte rädda att berätta om hur tillvaron förändrats sedan Gud kommit in i deras liv och vad deras kristna tro betyder.

En starkt bidragande orsak till den utvecklingen är Hockey ministries international, en kristen organisation som erbjuder hockeyklubbar sina tjänster. HMI arbetar i 35 olika hockeyligor i Nordamerika.

– I snart fyrtio år har HMI arbetat med att få in kristna värderingar inom hockeyn. Inte bara i NHL utan från juniornivå, via farmarligorna och upp till seniornivå, förklarar Paul Kobylarz.

Kristna hockeyläger bär frukt

Sakta men säkert har ett förtroende byggts upp mellan NHL-organisationen och HMI vars målmedvetna arbete börjar ge resultat. Paul Kobylarz liknar det vid att HMI som pionjärer plöjt jorden och sått det kristna budskapet. Nu får de skörda.

– Många av de killar och tjejer som var med på kristna hockeyläger för tjugo år sedan och blev kristna då är i dag själva idrottsmissionärer i sina föreningar.

HMI samarbetar med lokala församlingar och anordnar hockeyläger, bibelstudier och ger ut böcker. I samband med NHL:s årliga All Star-match brukar en frukost arrangeras där spelare vittnar om sin tro.

HMI, som bildades i Montreal i Kanada 1977 – för övrigt samma stad där National Hockey League grundades 1917 – arbetar tillsammans med NHL-organisationen och klubbarna.

I dag har 18 av de totalt 30 lagen i NHL så kallade chapel programs: Samlingar där man läser Bibeln, samtalar och umgås. En siffra som är en fördubbling under de senaste fem åren. Initiativet kommer från NHL-spelarna själva och tanken är dels att stötta de som har en kristen tro, dels att få fler att bli intresserade av Gud. Samlingarna leds ofta av en kaplan – en särskilt utbildad person som både kan hockey och är trygg i tron.

Arbetsuppgifterna varierar men kaplanen arbetar nära klubben och har en dialog med spelarna. Det är deras behov som styr verksamheten. Hela konceptet bygger på frivillighet. Ingen tvingas att vara med.

– Som kaplan handlar det om att samla spelartruppen och tala om ett aktuellt ämne, till exempel lagkänsla eller att hantera motgångar. Och sedan koppla det till vad Bibeln säger.

– Det kan också innebära att anordna andakter och gudstjänster och att erbjuda spelarna individuella samtal, berättar Paul Kobylarz.

Kan vända snabbt med nya ledare

Men allt kan raseras över en natt. Hockey är en sport där framgång är det enda som räknas, därför är det inte ovanligt att tränare får sparken. Vilket får konsekvenser för kaplanerna och HMI:s arbete.

– Den nye coachen kanske inte alls är positivt inställd till att ha en kristen kaplan i klubben. Och en ny GM, general manager, kan sätta sig på tvären. Eller så behövs kanske tid för att bygga upp ett förtroende, förklarar Paul Kobylarz.

En av HMI:s klubbkaplaner är Wayne Land, som hjälper flerfaldiga Stanley Cup-mästarna Edmonton Oilers sedan ett par år tillbaka. Han leder träffar två gånger i månaden.

– Min uppgift börjar när slutsignalen går och spelarna lämnar rinken. Det är när matchen är slut som livet går vidare, med familjen, barnen och allt det andra som tillhör vardagen, säger han till Edmonton Journal.

Fler och fler NHL-spelare bekänner sig som kristna, däribland stjärn-centern Eric Staal, Carolina Hurricanes, och Vancouver Canucks-backen Dan Hamhuis, som båda spelade för Kanada i årets hockey-VM som avslutades nyligen.

Från hockeystjärna till kaplan

Och kristne hockeyspelaren Laurie Boschman då, är han en knäckt man i dag? Ingalunda, han är numera kaplan i Ottawa Senators och samordnar hela HMI:s kaplanprojekt i NHL. Han är ett bevis för att mycket har förändrats under de senaste tjugo-trettio åren.

– Det finns ingen bättre än Laurie för den uppgiften. Han är en fin kristen och skicklig ledare. Jag känner honom väl sedan många år och han har även varit i Sverige flera gånger som instruktör på Sport for Lifes hockeyläger, berättar Paul Kobylarz.

Fakta:

 • NFL:
 • Tim Tebow, klubblös, senast i New York Jets, men mest känd från Denver Broncos
 • Ray Lewis, Baltimore Ravens (slutat)
 • Aaron Rodgers, Green Bay Packers
 • Peyton Manning, Denver Broncos
 • Kurt Warner, St. Louis Rams (slutat)
 • Philip Rivers, San Diego Chargers
 • Drew Brees, New Orleans Saints
 • Colin Kaepernick, San Fransisco 49ers
 • Justin Tuck, New York Giants
 • Matt Hasselback, Tennessee Titans
 • Troy Polamalu, Pittsburgh Steelers
 • Andy Reid, coach i Kansas City Chiefs
 • Mike Singletary, assisterande coach i ­Minnesota Vikings
 • Al Harris, Green Bay Packers (slutat)
 • Tony Dungy, coach Indianapolis Colts (slutat)
 • MLB:
 • Josh Hamilton, Los Angeles Angels of Anaheim
 • Albert Pujols, Los Angeles Angels of Anaheim
 • Mariano Rivera, New York Yankees
 • Andy Pettitte, New York Yankees
 • Brian Roberts, Baltimore Orioles
 • Adrian Gonzalez, Los Angeles Dodgers
 • Lance Berkman, Texas Rangers
 • Carlos Beltran, St. Louis Cardinals
 • Matt Holliday, St. Louis Cardinals
 • Jake Peavy, Chicago White Sox
 • Mike Matheny, manager för ­St. Louis Cardinals
 • R. A. Dickey, Toronto Blue Jays
 • Jeremy Affeldt, San Fransisco Giants
 • Jimmy Rollins, Philadelphia Phillies
 • Jeff Francour, Kansas City Royals
 • NBA:
 • Jeremy Lin, Houston Rockets
 • Dwayne Wade, Miami Heat
 • Dwight Howard, Los Angeles Lakers
 • Kevin Durant, Oklahoma City Thunder
 • Derek Fisher, Oklahoma City Thunder
 • David Robinson, San Antonio Spurs (slutat)
 • Nate Robinson, Chicago Bulls
 • A.C Green, Los Angeles Lakers (slutat)
 • Chris Kaman, Dallas Mavericks
 • Mike James, Dallas Mavericks
 • Richard Jefferson, Golden State Warriors
 • Luke Ridnour, Minnesota Timberwolves
 • Alonzo Mourning, Miami Heat (slutat)
 • Derek Anderson, Charlotte Bobcats (slutat)
 • Dikembe Mutombo, Houston Rockets (slutat)
 • NHL:
 • Eric Staal, Carolina Hurricanes
 • Dan Hamhuis, Vancouver Canucks
 • Mike Fisher, Nashville Predators
 • Shane Doan, Phoenix Coyotes
 • Tim Thomas, New York Islanders
 • Ryan Walter, Washington Capitals (slutat)
 • Jarome Iginla, Pittsburgh Penguins
 • Paul Henderson, Toronto Maple Leafs, avgjorde det klassiska mötet mellan Kanada och Sovjetunionen 1972. (slutat)
 • John Vanbiesbrouck, New York Rangers (slutat)
 • Roger Neilson, coach, Vancouver Canucks (död 2003 i cancer)