Anders Nilsson vägrar jobba inom vapenindustrin

Anders Nilsson har arbetat som konsult i Linköping i 20 år – men aldrig för kommunens största privata arbets­givare Saab.– Jag vill inte arbeta inom vapen­industrin och Saab har därför aldrig varit en tänkbar uppdragsgivare, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Som mjukvaruingenjör i Linköping skulle Saab på många sätt vara en logisk arbetsgivare för Anders Nilsson. Men den pacifistiska livshållningen, som fick honom att göra vapenfri tjänst i början av 1990-talet, innebär än i dag att han håller sig på behörigt avstånd från den militära världen.

– Jag gjorde mitt exjobb på Saab Dynamics i Linköping. Där höll jag på med elektronikkonstruktion och var egentligen ganska långt ifrån vapentillverkningen. Men tekniken som jag utvecklade skulle mycket väl kunna användas i till exempel målsökande robotar och jag grunnade en hel del på hur det skulle vara att jobba i denna miljö.

Klausul om att få slippa vapenindustrin

Anders Nilsson, som har varit medlem i Ryttargårdskyrkan i många år, fick även ett informellt erbjudande om att stanna kvar på Saab, men tackade nej innan anställningsprocessen hann inledas.

I stället skrev han på för en konsultfirma i Linköping. Och samtidigt såg han till att skriva in en klausul i anställningskontraktet där arbetsgivaren lovade att i möjligaste mån inte hyra ut honom till något företag som producerade komponenter till vapenindustrin.

– De var väldigt tillmötesgående. Samtidigt fanns det lite brasklappar vilket innebar att i ett skarpt läge skulle jag tvingas välja på att ta uppdraget eller att sluta.


Läs också: Kampen om nya regler för den svenska vapenexporten

 

Numera arbetar Anders Nilsson för ett annat konsultföretag. Men även i det nya anställningsavtalet står det att han inte ska behöva arbeta inom vapenindustrin.

Har du någon gång behövt hänvisa till klausulen för att slippa ett uppdrag?

– Nej. Jag har alltid haft en öppen dialog om nya uppdrag och mina chefer har alltid visat stor respekt för min vilja.

Utmanad av Bergspredikan

Anders Nilsson förklarar att det Jesus säger i Bergspredikan, om att vända andra kinden till och att älska sina fiender, är otroligt utmanande.

– I konkreta situationer kan det givetvis handla om svåra avvägningar, vad är rätt att göra för att stoppa lidandet? Men jag har svårt att se att det Jesus säger skulle betyda något annat än det han faktiskt säger. Han visar ju med sitt liv vad det innebär. Det blir extra tydligt under påskhelgen.

Vapenindustrin är en stor svensk arbetsgivare

Att vapenindustrin sysselsätter tusentals svenskar är ingen hemlighet. Anders Nilsson håller med vapenexportförespråkarna som hävdar att omfattande nedläggningar skulle få stora konsekvenser för de berörda orterna.

– Även för Linköping är det en stor fråga. Men tyvärr tycker jag inte att vi vågar ta den. I den värld jag rör mig saknas debatten om den stora frågan. Ska Sverige exportera vapen? Jag har kristna vänner som har reflekterat mycket över detta och valt att jobba i försvarsindustrin. Jag har stor respekt för det. Samtidigt finns säkert de som även brottas med frågan och då tror jag att vi kan hjälpa varandra genom att brottas tillsammans med dessa frågor. n