Blandade känslor hos kristna politiker efter Dagens väljarundersökning

När riksdagsledamöter från C, SD och KD kommenterar undersökningen om kyrkobesökarnas väljarsympatier råder chockstämning kombinerat med glädje.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Tre kristna partiföreträdare kommenterar resultatet av den Sifo-undersökning som Dagen beställt där väljarsympartierna hos kristna undersökts. 

Julia Kronlid, Sverigedemokraterna

– Det var en markant ökning. Det är positivt för oss, säger SD:s Julia Kronlid när hon får reda på att partiet får 18 procent i Dagens sifomätning av hur kristna röstar.

Ökat stöd bland kristna, är det något du har märkt?

– Ja, jag har märkt det. Den där rädslan och avståndet från oss har minskat väldigt kraftigt.

Julia Kronlid säger att när hon själv går till kyrkan kommer folk fram och säger att partiet gör ett bra jobb.

– Även personligen bekanta till mig inom kyrkan hör av sig och uttrycker sitt stöd. Så det här har jag märkt, absolut. Sedan har det varit svårt att sätta siffror på det.

Förklaringen?

– Att vi under lång tid drivit konservativa kristna frågor samt att vi försvarar de kristna traditionerna i Sverige. Många i kyrkan är allmänt oroliga att islam får ökat inflytande, jag tror att det påverkar.

Julia Kronlid säger också att stödet för kristna i Mellanöstern är ännu en förklaring. Och självklart, migrationsfrågan.

Läs mer: Så röstar de kristna väljarna

 


Ola Johansson, Centerpartiet:

Ola Johansson är riksdagsledamot för Centerpartiet och är givetvis glad när han hör att 16 procent i kyrkans värld stödjer partiet.

– Jag gissar att kristna attraheras av vår medmänskliga hållning när det gäller nyanlända och i migrationsfrågor. Jag kan inte ge någon annan förklaring, säger han.

– Med den debatt som nu har varit där flera partier tar avstånd från den medmänskliga hållningen tror jag att Centerpartiet sticker ut, i alla fall på Allianssidan. Vi står fast vid våra värderingar, vi står upp för humanism och även för kärleksbudskapet.

Centerpartiet trycker inte speciellt hårt på någon kristen profil, men Ola Johansson säger att partiet är starkt på landsbygden och i det lokala föreningslivet.

– Där har kyrkan fortfarande en stark ställning. Många är väldigt aktiva inför kyrkovalet också, där vi har ett stort stöd i många församlingar.

Läs mer: Karin Wiborn: Förfärad över att så många kristna röstar på SD
 

Tuve Skånberg, Kristdemokraterna

Lika muntert låter det inte när Dagen når kristdemokraten Tuve Skånberg. Han låter nästan chockad när han får reda på att KD enbart når 10 procent i undersökningen och menar att partiet borde ha bra mycket mer, uppemot 30 procent.

– Det är alarmerande, säger han.

– Men jag vågar inte dra för stora slutsatser av det här.

Bland annat tycker han att urvalet är för litet och inte statistiskt säkerställt. Men om siffrorna skulle visa sig stämma handlar det om ett trendbrott, inte minst att SD tagit steget in i kyrkvärlden.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här.