Författare: Preppning handlar faktiskt om samhällsansvar

Boken ”Prepping – Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta” sålde slut på mindre än tre månader. Nyligen kom andra upplagan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Anna-Maria Stawreberg Journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg har under flera års tid skrivit artiklar om preppningsrörelsen. En överlevnadskurs ledde till att hon fick en förfrågan om att även skriva en bok i ämnet.

– Då insåg jag att jag kunde göra nytta, preppning handlar faktiskt om samhällsansvar, säger hon till Dagen.

I den nästan 180 sidor tjocka boken får läsarna konkreta tips på vilka saker som bör införskaffas samt hur man bör agera vid olika situationer. Anna-Maria Stawreberg har intervjuat ett tiotal renodlade preppare samt personal från flera myndigheter.

– Preppning handlar om att hjälpa varandra, att hjälpa sina grannar. I det här fallet är ensam inte stark.

"Prepping"Hur mycket tänkte du på balansen mellan att skriva informativt och att samtidigt inte skrämma upp läsarna?

– Jag jobbade mycket med tonläget. Blir folk skrämda sticker många huvudet i sanden.

Ett känsligt ämne

Men hon medger att ämnen är känsligt – det har till exempel blivit uppenbart i samband med middagar när hon har berättat om arbetet med boken. Många ser en risk med att kommunernas ansvar läggs över på enskilda personer. Och hon säger att vissa även blir provocerade vid tanken på preppning eftersom de ser preppare som extremistiska och vapenfixerade.

– Men jag har aldrig träffat någon sådan person. Tvärtom finns det ett starkt friluftsintresse i botten hos många. Preppningsrörelsen består egentligen av flera olika rörelser och jag har försökt att fokusera på bredden för att göra boken lite lustfylld.

– Dessutom är preppning inte bara bra vid kriser och katastrofer, det kan även vara nyttigt att ha ett lager mat hemma vid influensa när man inte kan ta sig till affären. n