Hillary Clinton är medlem i metodistkyrkan

Hillary Clinton har förblivit sin barndoms­ metodistkyrka trogen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Enligt en del berättelser var det slitningar mellan föräldrarna, men de enades i sin tro och var aktiva i First United Methodist church i Park Ridge i Chicago.

Det var här som Hillary inspirerades av en ungdomspastor som tog upp idéer om ansvar för de mindre bemedlade i samhället. Det var också han som tog med henne på utflykter till fattiga svarta kvarteren South Side – och till ett framträdande med Martin Luther King jr i Chicago.

Maken Bill Clinton är baptist. Under åren i Little Rock i Arkansas tillhörde de olika församlingar och dottern Chelsea följde med mamma på söndagarna. Efter flytten till Vita huset 1993 gick de regelbundet i en metodistkyrka i centrala Washington.

På ett valmöte i delstaten Iowa i januari i år fick Hillary Clinton en spetsig fråga om det råder konflikt mellan de tio budorden och hennes progressiva politiska idéer.

Hon tog sats och gav ett personligt svar:

– Jag är en troende människa. Jag är kristen. Jag är metodist. Genom mina bibelstudier har jag kommit fram till att det viktigaste budordet är att älska Herren med allt du mäktar och att älska din nästa lika mycket som dig själv, och det är vad jag tror att Jesus manar oss att göra. Och det finns så mycket mer i Bibeln, om att ta hand om de fattiga, besöka fångar, bjuda in främlingen, skapa möjligheter att lyfta upp andra.

Hon fortsatte:

– Jag tror att man bör lita till Guds omdöme i många frågor. Större öppenhet, tolerans och respekt är det som gör mig ödmjuk i min tro. Jag beundrar människor som verkligen kan vända andra kinden till hela tiden, och kan vandra de extra stegen vi alla kallats att göra, som hittar sätt att förlåta och gå vidare.

Karin Henriksson

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar