Julnattens mässa lockar ännu fler än i advent

Julnattsmässan är den mest populära gudstjänsten under året. Den har gått om den tidigare kyrkfyllaren första advent. Men i frikyrkan har den inte riktigt fått samma fäste.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Julmatsstinna och klappöverösta. Sönderlekta och slutkörda. Eller bara förnöjsamt lycksaliga. Känslotillståndet efter en lång julafton kan se olika ut.

Men alldeles oavsett hur firandet den 24 december varit kvarstår faktum; att många väljer att avsluta dagen i kyrkan. Antalet som firar julnattsmässa ökar och i de flesta kyrkor kommer det fler vid det tillfället än till gudstjänsten den första advent.

Peter Wänehag, kyrkoherde i Kalmar domkyrkoförsamling, är en av dem som lagt märke till skiftet.

– Jag är uppvuxen i väst och där var det så knökat på första advent att man knappt fick plats. Jag minns hur man kunde hamna bakom en stolpe utan att se så mycket. Men här är det julnattsmässan som drar flest. Förra året var det runt 800 personer här i Kalmar domkyrka. Man märker att det är många som annars inte brukar gå till kyrkan, som har gjort det till en tradition. Förut var det bara en liten del som gick fram till nattvarden, men nu gör i stort sett alla det.

Katoliker går i kyrkan under julen

När Dagen ringer runt till landets 15 domkyrkor visar det sig att i tio av dem drar midnattsmässan fler folk än första adventsgudstjänsten.

I katolska kyrkan är det ännu mer populärt att fira mässa på julaftons natt. I alla 44 katolska kyrkor firas det midnattsmässa eller ”Julnattens mässa” som den heter, enligt Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift.

– Till midnattsmässan går även katoliker som i vanliga fall inte går så ofta i kyrkan. Detta gäller för hela landet. Överhuvudtaget kan man säga att det är mycket vanligt för katoliker att gå i kyrkan under julen och juldagens mässa brukar också vara mycket välbesökt, säger hon till Dagen.

Vill man ha plats i katolska domkyrkan i Stockholm behöver man vara ute i god tid på julaftonskvällen. Där är det alltid proppfullt, enligt Hellner.

För den som inte orkar ta sig ut i kylan till en kyrka visar Sveriges television Midnattsmässan från Rom sedan många år. Programmet lockar en trogen skara åskådare och förra året sågs den av 121 000 tv-tittare.

”Bra att variera sig lite”

Allt fler frikyrkor anordnar också julnattsgudstjänster, men än verkar det inte ha blivit en tradition på samma sätt som i svenskkyrkliga församlingar. Dagen har varit i kontakt med ett tio­tal församlingar som har gudstjänst på julaftons kväll och de flesta svarar att det är långtifrån deras mest välbesökta gudstjänst under året.

– Vi har haft den i många år och det kommer ungefär lika många som till våra andra gudstjänster. Men det är lite annat folk som kommer, fler hemvändare och lite fler utifrån, säger David Axelsson, Kungsportskyrkan i Huskvarna.

– Vi har kört i många år, men har märkt att antalet som kommer minskat något så i år har vi vår stora gudstjänst på juldagens eftermiddag i stället. Ibland är det bra att variera sig lite grann, säger Robert Andersson, Huskvarna pingstförsamling

I Sundsvall är Hagakyrkan den enda frikyrkan som har gudstjänst på julaftonsnatten och dit kommer folk från alla möjliga samfund, berättar Martin Davén, föreståndare.

– Det blir en ekumenisk samlingspunkt för bygdens kristna, jag skulle tippa att endast 20 procent kommer från vår församling. Och efter gudstjänsten har vi glöggmingel.

Satsar på julfirande

Inom Frälsningsarmén är midnattsmässa däremot ingen stor tradition. I stället lägger man energin på de öppna julfiranden som anordnas på själva julafton eller däromkring.

– På vissa håll har man traditionsenligt en julotta, men jag tror generellt att olika typer av julfiranden är det som man satsar på i våra kårer, säger Kjell Karlsten, programchef för Frälsningsarmén.

Fakta: Jul i domkyrkorna

Antalet gudstjänstbesökare i domkyrkorna:

Första siffran gäller 1:a advent, andra siffran (inom parentes) gäller Midnattsmässa:

Göteborg 520 (278)

Kalmar 550 (750)

Karlstad 356 (845)

Luleå 400 (113 Mjölkudds-

kyrkan)

Härnösand 238 (375)

Linköping 1 080 (1 500)

Visby 250 (430)

Växjö 680 (590)

Strängnäs 450 (690)

Lund 1 375 (800)

Uppsala 1 412 (2 100)

Skara 320 (750)

Västerås 600 (1 320)

Stockholm 490 (330)

Mariestad 178 (450)

Lilla Erstagården