Kan Kristdemokraterna bli ett parti att räkna med igen?

Lyft frågan om halal-slakt, fokusera på ”krist” i partinamnet, se de kvinnliga fattigpensionärerna. Det är några tips till Kristdemokraterna, som i fredags inledde sina kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Dagens Jacob Zetterman har frågat tio personer om vad de tror om KD:s framtid.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Är det kris i Kristdemokraterna? Den som enbart tittar på opinionssiffror kan nog lätt komma fram till den slutsatsen, eftersom partiet sedan förra valet parkerat stadigt under riksdagsspärren. Frågan om partiets framtid är ett ämne som hela tiden tas fram, och flera experter har redan räknat ut Kristdemokraterna inför det kommande riksdagsvalet.

Inga skandaler eller krav på partiledarbyte

Samtidigt är det ingen större turbulens inne i partiet. Det finns inga högljudda krav på att byta partiledare, inga skandaler som briserat och det finns heller inga krav på att radikalt lägga om kursen. I stället tycks många säga tålamod. En rad nya politiska förslag har presenterats, och det tar sin tid innan de sjunker in hos väljarna, lyder retoriken.

KD-opinionen
Klicka på illustrationen för att se den större.

Mer peptalk än debatt

Visst finns det en del heta interna diskussioner kring vissa sakfrågor, exempelvis migrationspolitiken, men vad vore väl ett politiskt parti utan debatt. Och allt har sin tid, sakfrågorna man inte är överens om får man ta itu med i höst, på rikstinget.

Den här helgen är det mer pep talk, då Kristdemokraterna har sina kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Räkna med att det från ledande kristdemokrater kommer en rad hoppfulla budskap.

Röster utifrån

Vi på Dagen valde att vända oss till tio personer utanför partiet för att höra vad de tror om partiets framtid. Det kanske inte blir en lika optimistisk bild som Ebba Busch Thor troligtvis kommer att måla upp då hon talar inför de samlade partivännerna.

När vi ringer runt får vi istället höra om ett parti som famlar, vi fick höra om ett parti som måste bryta en negativ trend, som behöver fundera på varför man en gång i tiden grundades. Men också ett parti som har stor potential, ett parti som har en röst som behövs. Även om det inte finns en enskild fråga som över en natt kommer att vända på trenden fick vi ändå några tips på hur KD på sikt ska kunna växa till sig i opinionen.

Läs alla svaren:

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Debatt