Karin Wiborn: Förfärad att så många kristna röstar SD

"Att SD är så stora förfärar mig". Det säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Kristdemokraterna tappar sina traditionella väljare, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet går framåt bland kristna väljare, visar en Sifo-undersökning som Dagen beställt. 

Karin Wiborn är generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Är du överraskad av resultatet?

– Nej, inte jätteöverraskad. Det är det där med Liberalerna, i min kyrkvärlds kontext har de varit större, säger hon till Dagen.

– Att SD är så stora förfärar mig, men det förvånar mig inte.

Karin Wiborn säger att hon önskar att det varit annorlunda, men menar att SD har kunnat växa eftersom de lämnats lite vid sidan av.

– Vi har inte velat röra dem, de har fått utveckla sin politik i fred.

Dessutom, fortsätter hon, vet alla var de står i migrationsfrågan, något man inte längre kan vara säker på gällande andra partier.

– Därför förstår jag också Centerns ökning. Vilket nog också handlar om att de lyfter klimatfrågorna. Bland mina församlingskompisar är det viktigt.

Läs mer: Så röstar de kristna väljarna

 

Olof Edsinger är inte förvånad

Olof Edsinger är generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen (SEA). Han är inte heller förvånad över att C och SD går framåt bland kristna.

– Jag tycker att det återspeglar hur stämningarna har varit det sista året, och det är nog samma fråga som skapat ökningen hos båda, säger han.

Två läger i migrationsfrågan

Olof Edsinger menar att det blivit tydligare med två läger i migrationsfrågan, där C och SD sticker ut mest och därför lockar till sig väljare. Men SD:s framgång bland kristna kan också förklaras som en protest mot etablissemanget, att politiker verkar mer intresserade att korrekthet och hbtq-frågor än de vardagsfrågor som ”verklighetens folk” bryr sig om.

Migrationsfrågan är också nyckeln till att KD inte lockar lika många kristna som tidigare, tror Olof Edsinger.

– Jag tror att KD har en omöjlig uppgift just nu, då de egna kärntrupperna drar åt så olika håll, C-hållet och SD-hållet. Frågan är om det går att hålla ihop så olika grupper.

Olof Edsinger menar att KD hamnat i ett läge där allt de gör blir det fel. Vare sig de går åt det ena eller andra hållet i migrationsfrågan är det alltid några som blir missnöjda.

– Men de märker vart opinionsvindarna i stort tycks blåsa, och tycks dra åt det hållet, mot en mer restriktiv migrationspolitik.

Läs mer: Kristna politiker reagerar på Dagens valundersökning