Konvertiterna som skulle utvisas men fick stanna – så lever de i dag

Under de senaste åren har Dagen skrivit flera artiklar om asylsökande som konverterat, och är rädda för att utvisas till länder där det är straffbart att lämna islam. När vi nu följer upp flera av de fall vi skrivit om de senaste åren kan vi i alla fall konstatera en sak. Alla har fått stanna i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Eddie, Hamed och Mohammed. Amireh, Zeinab, och Farhad. Det är personer som en gång i tiden sökte medial uppmärksamhet för att de var rädda att utvisas från Sverige för sin kristna tros skull. Alla har muslimsk bakgrund, och kommer från antingen Afghanistan eller Iran, länder där det är straffbart att lämna islam. De berättar att om Sverige utvisar en konvertit till de länderna kan det i värsta fall leda till döden. 

Fortfarande hör konvertiter som befinner sig i asylprocessen av sig till oss på tidningen Dagen för att de vill att vi skriver. Vanligtvis är det för att de fått avslag på asylansökan med motiveringen att de inte anses som genuint kristna, och därmed anses de kunna återvända. Engagerade församlingsmedlemmar, pastorer och präster som levt nära de här personerna, har fört en frustrerad kamp för att övertyga myndigheterna om att de här personerna verkligen är kristna. Så här har det gått för konvertiterna som vi skrivit om. 



Eddie Sajedi

Eddie kommer från Iran. År 2011 avslog Migrationsverket hans ansökan om uppehållstillstånd. Eddie hade blivit kristen och var medlem av Ansgarsförsamlingen i Västerås. Eddie hade också lagt ut regimkritiska teckningar på nätet, vilket är förbjudet i Iran.

På grund av sin kristna tro och på grund av sin kritik av regimen riskerade han att misshandlas och i värsta fall dödas om han utvisades.

Pastor engagerade sig för Eddie

Vi intervjuade pastor Bengt Sandqvist, som engagerade sig i hans fall. Vi skrev om Eddie i Dagen i mars 2013.

- Jag kan inte tiga och se på när en människa ska utvisas till att misshandlas, torteras, fängslas och i värsta fall hängas för sin kristna tro”, sa Bengt Sandqvist till Dagen då.

"Pastor kan inte bedöma hans tro"

Bengt var upprörd över att Migrationsverket inte trodde att han som pastor kunde bedöma sanningshalten i Eddies kristna tro. Han ägnade mycket kraft åt att hjälpa Eddie, genom att övertyga Migrationsverket om att Eddie verkligen var kristen och att han svävade i livsfara om han skulle sändas tillbaka till Iran.

Går på konstskola

Nu har livet vänt för Eddie. För tre år sedan fick han permanent uppehållstillstånd, och i dag går han på en konstskola.

– Det var en jobbig situation 2011. I nästan fyra år levde jag i ovisshet. Men nu går jag på konstskola, och jag vill studera vidare inom konst antingen här eller utomlands, berättar Eddie.

Eddie har hunnit gifta sig, och bor nu i egen lägenhet tillsammans med sin fru. Han är fortfarande engagerad i Ansgarskyrkan, och håller just nu på att ta körkort.

 

Läs mer: ”Att bli kristen är ingen genväg till att få asyl”


Hamed

Dagen skrev om Hamed från Afghanistan i december 2014. Hamed hade kommit till Sverige redan 2011, då bara 17 år gammal. Han fick snabbt avslag på sin asylansökan. Senare överklagade han beslutet med hänvisning till sin nyfunna kristna tro, men Migrationsverket ville ändå utvisa honom.

Döptes 2012 - prästen gick i god

Prästen Harri Rouhiainen engagerade sig i hans fall. Harri hade döpt Hamed år 2012, och gick i god för att Hamed var genuin i sin tro.

”Myndigheter och kristna ledare har i flera fall hamnat i konflikt med varandra, där pastorer och präster går i god för människor de döpt, men där Migrationsverket anser att dopet bara är ett svepskäl för att få asyl”, skrev Dagens Jacob Zetterman då.

Tatuerade in kors på armen

Harri Rouhiainen öppnade också sitt hem för Hamed, som sedan under flera år bodde hemma hos prästen Harri. ”Vi lever med honom och ser att han talar sanning. Han är stolt över att vara kristen och vill tala om det för omvärlden. Det är också därför han har tatuerat in ett kors”, berättade Harri för Dagen år 2014.

Utsattes för misshandel efter dopet

Hamed utsattes under den här tiden bland annat för misshandel av några landsmän, på grund av att han konverterat. Men i dag har Hamed fått permanent uppehållstillstånd.

– Det var jättejobbiga år, med mycket frustration och rädsla. Det blev en oerhörd lättnad när det slutade som det gjorde, säger Harri Rouhiainen.

– Hamed fick en bra advokat, som tog sig an ärendet och drog igenom det.

Jobbar i dag på en skola

Hamed jobbar i dag på en skola på en mindre ort.

– Jag är glad nu - tidigare var det en svår situation. När livet ändras känner man sig trygg och glad, berättar Hamed när Dagen ringer.

Jobbar med ensamkommande flyktingar

Han bor numera i egen lägenhet och arbetar med ensamkommande flyktingar.

– Jag trivs bra med det jobbet. Jag vet hur svårt det kan vara att komma till Sverige, säger Hamed.

Firar jul hos prästen som hjälpte

Han berättar att han fortfarande firar jul hemma hos prästen Harri och Harris partner Thomas. Hamed är engagerad i Svenska kyrkan, och han drömmer om att en dag försörja sig som egen företagare.

– Ja, det är min dröm. Jag söker idéer och sparar pengar för att kunna genomföra den drömmen.

 

Läs mer: Många kristna konvertiter i Europa

 

Mohammad Reza Alikhani

Dagen skrev om Mohammad från Iran i januari 2014. Då riskerade han utvisning – migrationsverket trodde inte att hans omvändelse var äkta. Själv var Mohammad rädd för att han skulle bli avrättad i Iran, eftersom han blivit kristen.

Mohammad kom till Sverige 2010, och bodde tillsammans med sin mamma och sin syster i Skellefteå. År 2011 döptes hans mamma, och kort därefter valde även Mohammad att bli kristen. Mamma Katy jobbade då ideellt på Pingstkyrkans second hand-butik i Skellefteå, där de bodde.

Pingskyrkan i Skellefteå engagerade sig

Flera personer i Pingstkyrkan i Skellefteå engagerade sig i deras fall. Migrationsverket ville skicka honom till Iran, och i januari 2014 sände Mohammad ett nödrop via Facebook: ”Jag vet inte exakt vilken tid dom hämtar mig imorgon från Märsta, men det blir mellan 9-11 på morgonen tror jag. Hjälp!”

Utvisningen skjöts upp - blev aldrig av

Mohammads utvisning sköts upp bland annat därför att mamma Katy var sjuk. Till sist verkställdes den aldrig, och i dag lever Mohammad med sin mamma och syster i Stockholm. De bor i en lägenhet tillsammans, och alla har fått permanent uppehållstillstånd.

Har fast jobb

– Mohammad mår bra nu, han har fast jobb, berättar Katy när Dagen ringer.

– Jag läser svenska på SFI. Jag är också engagerad i en persisk församling. Jag ska snart gå en kurs i en kyrka i Nacka för att lära mig mer om Bibeln.

Katy säger att livet i Sverige var svårt tidigare - men nu är livet mycket bättre.



Amireh och Zeinab

Vi skrev om de två iranska kvinnorna i september 2012. ”Att åka till Iran betyder döden för en av dem och tvångsgifte för den andra”, sa då artisten Ingemar Olsson, som engagerade sig i de två konvertiternas fall. De riskerade då utvisning. Myndigheterna trodde inte på deras konvertering till kristendomen, utan sade att den inte var äkta.

Läs mer om fallet: Efter mejlbombning till Lufthansa - Amireh och Zeinabs utvisning stoppades på flygplatsen


Undersköterska och ekonom

Men beslutet ändrades, och kvinnorna finns kvar i Sverige.

– Amireh är färdigutbildad undersköterska och jobbar på ett sjukhus. Zeinab är färdig ekonom, och har redan fått ett jobb. De är båda engagerade i Betelkyrkan i Örebro, berättar Ingemar Olsson.

Fortfarande stora utmaningar

Han påpekar att trots den glädjande utgången när det gäller uppehållstillstånd, är kvinnornas resa inte över:

– Resan är inte över för att man har fått uppehållstillstånd. Många rättrogna muslimer i Sverige tycker att det är rätt att döda konvertiter – de har mött en del sådant. Plus många nedsättande kommentarer om livsstil, klädsel, mat och umgänge.

Ingemar Olsson skrev bok om kvinnorna

Ingemar Olsson, som skrivit en bok om de båda kvinnornas öde, säger att det i alla asylärenden — även för konvertiter – gäller att övertyga Migrationsverkets handläggare. Det är inte alltid äktheten i tron som avgör, utan just förmågan att övertyga i ett förhör, och utfallet kan därför bli mycket orättvist.



Farhad Hajizada

När Farhad skulle utvisas blev det mycket dramatik med demonstranter och polis inblandade. Farhad drabbades av en panikattack, och piloten vägrade därför ta honom med på planet. Dagen skrev om fallet med den afghanske konvertiteten som inte blev trodd i augusti 2012.

Delade ut biblar och blev kvinhuggen

Farhad hade kommit till Borås 2010. Han hade redan i Afghanistan delat ut biblar och blev knivhuggen på grund av detta. Men han lyckades fly från sina förföljare, och bestämde sig då för att han måste lämna landet. Med hjälp av iranska människosmugglare tog han sig på lastbilsflak genom Europa.

Döptes i missionskyrkan

Han anlände till Boråstrakten i maj, och där sökte han sig till Kyrkornas flyktingrådgivning. Farhad deltog i gudstjänster i Sjömarkens missionskyrka, och var med i en Alphagrupp. Han döptes 2011. När han döptes hade han redan fått avslag på sin asylansökan, och under tiden innan han skulle utvisas hade han skrivit om sin omvändelse på persiska och delat med sig av sin berättelse. Han gav inte upp hoppet om att få stanna i Sverige.

Fallet togs upp i hösta instans

Annika Beckung jobbade med kyrkornas flyktingsamordning och engagerade sig i Farhads fall.

– Hans fall togs upp av högsta instans, Migrationsöverdomstolen. Vad jag vet är Farhads fall det enda ärendet under 25 år som fått en ändring så att Farhad beviljades uppehållstillstånd. Man accepterade hans trovärdighet när det gällde konvertitfrågan, berättar hon i dag.

Bor i Borås - engagerad i samma kyrka

Farhad fick stanna, och i dag bor han i Borås och har själv nu engagerat sig i ”Porten” - en verksamhet som kyrkorna driver med rådgivning för flyktingar när det gäller allt från juridik till medicin, och med ett kafé där man träffas och pratar. Här finns också en typ av kurser som liknar Alpha-kurser, där man på lätt svenska kan lära sig mer om kristen tro. 

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar