Marcus Birro: Var stolt över namnet KD i ett land där man betraktas som sjuk om man är kristen

Hur tror du att Kristdemokraternas framtid ser ut? Marcus Birro, poet, författare som för sju år sedan talade på KD:s kommundagar, och en kort period var aktuell som partiledarkandidat för KD:

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

"Som det är nu ser den dyster ut. Det är som när det börjar gå ett dåligt rykte, det något som är svårt att bryta, vare sig det gäller en person eller parti. Den allmänna bilden är att KD är ett parti som inte är i fas med sin samtid, ett parti som inte behövs, och jag vet inte hur de ska bryta med det.

Sedan är det viktigt vad man vill också, och KD verkar inte veta riktigt vad man vill göra. Det är ett parti som famlar rätt mycket. Man har inga ståndpunkter i flera frågor verkar det som och till och med i de ämnen man brinner för förvaltas frågorna bättre av andra partier. Man måste komma in i matchen till att börja med, man måste veta vilket lag man är, vilken politik man vill föra. Det gäller att stå för något, och försök inte att vinna alla, utan det räcker med att vinna några.

Jag tycker att KD kan vara ett sympatiskt parti, men man behöver inte vara så ängsliga, till exempel när man undrar om man ska ta bort ”Krist” i namnet. Fortsätter man så plockar man bort sitt eget existensberättigande. För att ha sin nisch kvar måste man vara stolt över att man är ett Kristdemokratiskt parti, även om det är i ett land där man betraktas som sjuk om man är kristen. Man måste stå för att man är annorlunda, att man är ett annat parti än M och C."