Partiledarutfrågningen: Så uppfattade vi Jan Björklund (L)

Vad uttryckte partiledaren Jan Björklund (L) egentligen under Dagens och Uppsala pingsts partiledarutfrågningar tidigare i vår? Detta är intrycken som utfrågarna Elisabeth Sandlund och Dan Salomonsson hade av partiledarens svar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Dan Salomonsson om L-ledaren: Han återkommer gång på gång till skolorna, och det tror jag bottnar i ett samhällsproblem som han identifierat i just skolfrågorna. Jag uppfattade honom som ärlig – lika ärlig när han pratade om bönerna han bett som när han presenterade sin liberala politik.

Han tog gång på gång avstamp i sina personliga upplevelser, i sin familjesituation och i brottningskampen när han blev ifrågasatt som partiledare. Liberalerna beskylls ibland för att vara förbudsivrare, men jag fick inte det intrycket alls.

Elisabeth Sandlund om L-ledaren: Jag har alltid uppfattat honom som en sympatisk person som brinner för olika frågor – inte minst skolfrågan. Men frågan om vart frisinnet inom Liberalerna tog vägen tyckte jag inte att han hade något bra svar på. Det är svårt att veta om han själv företräder den hårdare förbudslinjen inom partiet, men han har samtidigt inte lyckats stoppa förbudsivrarna. Han sa öppet att det är de muslimska friskolorna han vill komma åt. Men eftersom man inte kan förbjuda bara en religions uttryck får de kristna skolorna offras också. Det var ett ärligt resonemang, även om jag tycker att han har fel.

Så uppfattade vi de andra partiledarna.
 

Läs också: Jan Björklund: Faran med muslimska friskolor i förorterna

Dagens och Uppsala Pingsts partiledar-utfrågningar 2018

Alla tidigare artiklar