Partiledarutfrågningen: Så uppfattade vi Jonas Sjöstedt (V)

Vad uttryckte partiledaren Jonas Sjöstedt (V) egentligen under Dagens och Uppsala pingsts partiledarutfrågningar tidigare i vår? Detta är intrycken som utfrågarna Elisabeth Sandlund och Dan Salomonsson hade av partiledarens svar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Dan Salomonsson om V-ledaren: Jonas Sjöstedt har en lågmäld och reflekterande framtoning i alla sammanhang. Så även denna gång. Det är alltid en glädje när man kan möta människor som har förmåga att placera sig själv utanför egna tankemönster. På så sätt kan man förstå den andra, och jag upplevde att han kunde det.

Eftersom Vänsterpartiet har ett kommunistiskt förflutet och att Sjöstedt senare brutit med detta var det viktigt att ta upp det i frågeställningarna. Jag upplevde honom inte alls obekväm i detta. Även om frikyrkomiljön inte är hans hemmaplan verkade han känna sig nära kristendomen ändå, med tanke på kyrkans engagemang för de svaga.
 

Elisabeth Sandlund om V-ledaren: Det är inte konstigt att Jonas Sjöstedt kopplar ihop vänsterideal med kristendomen. Det finns många grundtankar i vänstern som man kan tycka är hämtat från Bibeln. Däremot finns mycket i kommunismen som inte går att förena med ett kristet budskap. Jag tror att Jonas Sjöstedt har gjort upp med kommunismen, men jag tror det sitter djupare kvar i hans parti än vad han säger.

Så uppfattade vi de andra partiledarna.
 

Läs också: Jonas Sjöstedt: Jag går i kyrkan två gånger i månaden

Dagens och Uppsala Pingsts partiledar-utfrågningar 2018

Alla tidigare artiklar