Sakine Madon: När alla går åt höger borde det oroa Kristdemokraterna

Hur tror du att Kristdemokraternas framtid ser ut? Sakine Madon, statsvetare och ledarskribent på Vestmanlands Läns Tidning (L):

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

"Det är bra att KD tidigt var ute och kritiserade identitetspolitiken, och Ebba Busch Thor markerade tidigt mot identitetsvänstern. Även i andra aktuella frågor har partiet varit hyfsat tidigt ute, till exempel om våldsbejakande extremism och återvändande jihadister. Men det kan vara otacksamt att vara ute tidigt för små partier, det är som om väljarna inte hänger med, när plötsligt flera partier är med och tycker samma sak. Nu vill även partier som tidigare avvaktat, Socialdemokraterna och Moderaterna, vara med och markera mot återvändande terrorister.

Det ser mörkt ut för KD just nu, och när det krisar för Moderaterna kommer KD att tappa stödröster. Det som talar emot att det ska gå bra för KD är att många partier har börjat lyfta om klassiska KD-frågor, som lag och ordning.

För över tio år sedan gick Moderaterna mot mitten och blev nya Moderaterna, medan det nu ser ut som om alla går högerut. Socialdemokraterna ser ut att göra en högersväng, och börjar prata om kriminalitet, lag och ordning. Det borde oroa Alliansen och KD.

Jag fick rätt när jag för många år sedan tippade att Busch Thor skulle bli partiledare för KD en vacker dag, men om 2018 vågar jag inte gissa."