”Sångerna i Hillsong worship kommer från kyrkans hjärta”

Lovsång brukar inte ge listettor. Men Hillsong har lyckats skapa tydlig kristen musik som lockar miljoner lyssnare. Och när lovsångsbandet Hillsong Worship kommer till Sverige nästa vecka kan man förvänta sig utsålda spelningar i Göteborg och Stockholm. Dagen tittar närmare på Hillsongs popularitet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Observera att den här artikeln publicerades i januari 2016.
 

På den stora bildduken bakom scenen flimrar abstrakta mönster, samtidigt som ett tungt beat mullrar i lokalen. De många unga som är på plats, de flesta verkar vara mellan 20 och 30 år, får höja sina röster för att göra sig hörda eller nöja sig med att smutta på drinken de fick när de välkomnades in i det anrika nöjespalatset Trädgår’n i Göteborg.

Men detta är inte en lördagskväll med dans och alkohol utan en av Connect Churchs söndagsgudstjänster. Och även om det finns vissa yttre likheter är själva atmosfären väsenskild. Drinken är alkoholfri, människorna är vänliga och välkomnande, och musikens fokus är den gudomliga kärleken.

Drar upp volymen

Det finns säkert en mängd olika orsaker till att så många människor går till församlingar som inspirerats av Hillsong. Att musiken är en viktig faktor går knappast att förneka. De flesta frikyrkoförsamlingar, och även många andra kyrkor, har öppnat upp för modern lovsångsmusik men då framförs den nästan alltid smått försynt, för att den inte ska överrösta de andra delarna av gudstjänsten. Detta är något annat. Här vrider man upp volymknappen till elva och låter musiken kännas i kroppen, precis som de flesta unga är vana vid att det ska vara på en konsert.

När kvällens lovsångsband börjar spela ställer sig människorna upp, utan att vara nödbedda. Musiken är episk och majestätisk, sångerna stegrar sig långsamt mot en känslomässig höjdpunkt och då sträcks fler och fler händer upp i luften, i tillbedjan. Texterna handlar ofta om Guds storhet, att han är en Gud som griper in i världen och i ditt liv.

En häftig upplevelse för många

Det är inte svårt att förstå att detta kan vara en häftig upplevelse för många. Men när Samuel Winderö från församlingen kommer upp på scenen för en kort inledning poängterar han att målet inte är att få en kick av gudstjänsterna, utan att bygga Guds församling och föra budskapet vidare.

Denna grundtanke har funnits med i Hillsong – som Connect Church får mycket inspiration ifrån – sedan den blygsamma starten för drygt 30 år sedan. Hillsong föddes 1983 när Brian och Bobbie Houston grundade församlingen Hills Christian Life Centre i Sydney. Under tidigt 90-tal började församlingens musik under namnet Hillsong att uppmärksammas internationellt. Darlene Zschechs ”Shout to the Lord” spreds i en mängd olika sammanhang, och flera av församlingens album blev guldskivor i Australien. En annan profilerad låtskrivare är Reuben Morgan, som bland annat skrivit ”Mighty to save”.

Inom Hillsong betonas dock gärna gemenskapen och församlingen. De lovsångsband som växt fram i Hillsongs miljö har sakliga namn som Hillsong Worship och Hillsong United. Det är inte enskilda individer som står i centrum utan kollektivet.

Inte bara lovsång

I Sverige är det främst Hillsong i Stockholm som förknippas med rörelsen, men det finns flera andra församlingar som inspireras av den. Connect Church hette tidigare Gilead och var en traditionell pingstförsamling. Efter att Anders och Camilla Olsson flyttade till församlingen 2006 har den förändrats och föryngrats. Connect Church är formellt inte en Hillsongförsamling, men en del av nätverket Hillsong family.

– Vi kom i kontakt med Hillsong genom att vi hörde musiken 1996. Vi började att lyssna och det väckte vårt intresse. Sedan förstod vi att det var en kyrka och inte bara lovsång, och vi lärde känna människor som var kopplade till församlingen. Det kom att utvecklas till en relation, säger Camilla.

Coolt att gå i kyrkan

I dag samlar Connect Church runt tusen deltagare på söndagens gudstjänster. Genom åren har man haft en stark tillväxt, och Anders pekar på flera orsaker till det. I Hillsong har de sett hur man kan bygga en församling som fokuserar på evangelisation och på att utveckla nya ledare. Men musiken är också en viktig del.

– Hillsong är en kyrka som är attraktiv också för unga människor. Det är coolt att gå till kyrkan, det är coolt att vara överlåten, säger Camilla.

De är också imponerade av hur Hillsong förändrat sin musik över tiden. Det började med musik som präglades av kör och brass, sedan blev det mer gitarrbaserad rockmusik. I dag gör man musik med influenser av techno och house.

– De vågar förnya sig och gå vidare. En av orsakerna i att man lyckas är att man har några extremt begåvade låtskrivare, säger Anders.

Finns det någon ton i Hillsong som ni tycker finns kvar, trots att musiken förändras?

– Det är otroligt stark fokus på Jesus. Sedan finns det en väckelseton, en stark lovprisning och en glädje i Gud, säger Camilla.

– Det är ofta en stark överlåtelse till ett större syfte. Det blir en proklamation att leva för något större, säger Anders.

”Alla kan inte gilla allt”

Många människor kommer till tro i församlingen, och de ser att sångerna har en förmåga att nå fram även till dem som inte är vana vid traditionell kristen musik.

Men kan inte denna musik stöta bort vissa generationer?

– Det är väl alltid så att alla inte kan gilla allt. Men viktigare är att om du inte jobbar med musiken så förlorar du den unga generationen. För känner sig inte de unga hemma i musiken så spelar det ingen roll hur bra predikningar du har, de kommer ändå inte, säger Camilla.

Precis som i de flesta Hillsongförsamlingar skapas egen musik i Connect Church. Under hösten gav man ut en engelskspråkig EP, ”You lead us home”, som hamnade på Itunes lista över de mest nedladdade låtarna.

– Det är musik som är kopplad till kyrkan. Vi har inget behov av att skapa ett band som blir känt, men tror att detta är musik som fler kan ha glädje av, säger Camilla.

Hillsongs musik påverkar även utanför den egna rörelsen. Samuel Hector är musikpastor i Filadelfia i Stockholm och musikkonsulent inom Pingst. Han ser hur Hillsongs sånger används i församlingar över hela landet.

– Det jag uppfattar som lite speciellt med Hillsong är att det så tydligt är en församlingsförankrad kultur. De flesta som lyssnar vet inte vad folk i banden heter eller vilka de är. Sångerna blir större eftersom de kommer från kyrkans hjärta, säger han.

Stones är pensionärer

I många församlingar oavsett samfund kan musikaliska uttryck vara en känslig fråga. Det är inte svårt att föreställa sig att Hillsong väcker känslor då musiken är högljudd och tar plats. Samuel Hector tror dock inte att Hillsongs musik är splittrande.

– Man måste komma ihåg att Stones är pensionärer allihopa och medlemmarna i U2 är närmare 60 år. Den där idén om att äldre lyssnar på en viss typ av musik stämmer inte längre. Och i pingströrelsen har vi också en tradition av att vara moderna. Vår tradition är att vara här och nu.

Peppande texter

I Sverige har ingen samma överblick över lovsångsmusikens utveckling som Lasse Petersson, som är vd för David Media. Han tycker att Hillsong lyckats att väva samman lovsång med konsertformatet och på så sätt finna ett nytt koncept.

– Texterna är peppande. De proklamerar, är gudstillvända och skapar tro, om att vara stolt och passionerad för Jesus. Det är inte så mycket av att här kommer jag stapplande och bruten, säger han.

Även om Hillsong är ett begrepp är det inte så många av deras sånger som fått brett genomslag i svenska församlingar. Enligt CCLI, den organisation som licensierar kristen musik för användning i församlingarna, är det bara två sånger som återfinns bland de 25 populäraste.

– Hillsong är populära, men det är inte alltid samma sak som användarvänlighet. Kanske kan man i mindre församlingar tycka det är svårt att göra sångerna, säger Lasse Petersson.

Har ett ansvar att utvärdera innehållet

Även om trenderna förändras i musikvärlden tror han att Hillsong kommer att fortsätta att leverera bra lovsånger.

– De är duktiga på att jobba med en intressant innehåll. Jag ser ingen tendens till avtrappning, säger han.

– Sedan är det så att varje rörelse med stort inflytande på lovsången globalt, oavsett om det är Hillsong, Vineyard eller Jesus Culture, har ett ansvar att kontinuerligt utvärdera innehållet i sångerna. Vår tro formas mer av vad vi sjunger än vi kanske förstår. Den engelske lovsångsledaren Matt Redman brukar betona vikten av att besjunga hela evangeliet.

Fakta:

Hillsong Worship 

kommer till Göteborg den 19 januari och till Stockholm den 21 januari. Det är en lovsångsgrupp som funnits i mer än 30 år, men med olika medlemmar.Lovsångsbandet har starkt bidragit till Hillsongs popularitet i världen genom att ge ut flera populära skivor.