Ska SD hamna i rampljuset igen?

Jacob Zetterman kommenterar inför årets kyrkoval.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Ett val handlar om att ge möjligheten att välja mellan olika alternativ. Och klarar inte kyrkomötets elva nomineringsgrupper att själva göra alternativen synliga, hur ska då väljarna klara det?

För när jag har ringt runt och frågat om visioner och frågor som ska drivas, är det många som svarar med ganska givna svar. Som att Svenska kyrkan ska vara en kyrka som är öppen och tillgänglig för alla. Vem är emot?

När man sedan ska ta spjärn mot en politisk motståndare är det nästan alltid SD man vill skrämmas med. Om det här är en strategi som kommer att tillämpas i valrörelsen tyder mycket på att det hela kommer att bli en repris från kyrkovalet 2013, där många lockades till valurnorna för att de uppmanades att stoppa SD:s framfart. Svenska kyrkans egen medieanalys slog fast att SD, direkt och indirekt, fick störst uppmärksamhet av allt förra kyrkovalet, 22 procent av hela mediekakan. Trots att SD är mycket marginella i kyrkopolitiken.

Visst ska SD ha sin beskärda del av uppmärksamheten, men är det rimligt att partiet dominerar mediebevakningen?

Här har de olika nomineringsgrupperna ett ansvar. Vill de att kyrkovalet ska handla om något annat gäller det att tänka över sin strategi, och flytta fokus dit man vill ha den. Ett sätt är att mäta sig med andra politiska krafter, att ge väljarna en tydlig konfliktlinje bortanför SD:s horisont.

För om alla säger att valet handlar om ”oss mot SD”, ja, då riskerar kyrkovalet att bli någon slags folkomröstning för eller emot SD.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar