Storsatsar på multikulturell församling i Göteborg

GÖTEBORG. Många församlingar som bygger på etnicitet får problem vid generationsskiften. Men i Göteborg gör tre församlingar en storsatsning för framtiden. Tillsammans vill de skapa en verkligt mångkulturell gemenskap.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Den finska pingstkyrkan i Göteborg har en stolt historia. Här har finländare inte bara fått utrymme att tala sitt språk och möta landsmän, här har också en stor mängd människor kommit till tro och döpts. I dag har man dock svårt att behålla dem som är yngre.

– Våra barn talar svenska och identifierar sig som svenskar, säger Samuel Siitonen, vars föräldrar kom till Sverige på 1950-talet.

Men i stället för att ge upp så vågar man satsa. Församlingens fastighet, en tidigare biograf som ligger vid Redbergsplatsen, är helt nyrenoverad. Tillsammans med den arabisktalande Allianskyrkan och Göteborgskyrkan, en mångkulturell församling där svenska är huvudspråket, gör den finska pingstkyrkan en satsning som kallas House of gospel.

– Vi tror på att Göteborg behöver goda och positiva nyheter där olika nationer och generationer kan samarbeta och utvecklas, säger Samuel Siitonen, som är ansvarig ledare.  

Sant mångkulturell mötesplats

Tanken med House of gospel är att skapa en sant mångkulturell mötesplats. De tre församlingarna kommer att fortsätta att vara självständiga, och Allianskyrkan kommer även att behålla sina lokaler i Hjällbo, men mycket verksamhet blir gemensam för att skapa större kontaktytor och gemenskaper. Det gäller till exempel barn- och ungdomsarbetet, där ungdomarna från de tre församlingarna redan börjat träffas.

– Plötsligt är det 60 ungdomar som är här som tycker det är häftigt att hänga tillsammans. De tar med sina kompisar och vill inte gå hem, säger Samuel.

"Något behöver göras"

Bakom initiativet står den finska pingstförsamlingen, där det i flera år funnits en insikt om att något behöver göras. Samuel utarbetade konceptet House of gospel och tog kontakt med församlingar som kunde vara intresserade av att delta. Fouad Rasho, pastor i Allianskyrkan, såg redan från början möjligheterna.

– Vi har jobbat mycket med barn och ungdomar, men vi ser att vi tappar dem. De behöver relationer med andra, vi kan inte isolera oss som etnisk församling, säger han.

Ombyggd kyrksal och restaurang

Samuel visar runt i lokalerna, där mycket engagemang och pengar lagts ned på att skapa en miljö som känns modern och inbjudande. Kyrksalen är ombyggd för att inte bara klara gudstjänster utan även konserter och andra event. I bottenplan har man öppnat en restaurang med ekologisk mat där delar av överskottet går till biståndsarbete och socialt arbete i Göteborg.

– Det bor många hipsters i området som kommer in och fikar. 90 procent av våra restaurangbesökare kommer utifrån, säger Samuel.

Modern musikstudio
I bottenplan växer också en modern studio fram. Där ska man spela in kristen musik, och man planerar att arrangera en årlig tävling där kristna ungdomar från alla samfund i Sverige kan delta för att skapa nya musikaliska uttryck. 

– Vi vill på detta sätt komma innanför hörlurarna och påverka våra ungdomar och deras icke-troende vänner, säger Samuel.

Grunden i samarbetet är just viljan att nå ut med evangeliet, något som präglar alla tre församlingarna. Ett 60-tal personer har döpts sedan i somras.

Även om satsningen är alldeles ny har den redan väckt intresse ute i landet. Samuel och Fouad kommer att tillsammans berätta i andra församlingar om hur de samarbetar.

Läs mer: Nytt liv och kaos i mångkulturell kyrka

Lilla Erstagården