Topp 20–listan: Svenskarna som gör kristna tron känd

Här listar tidningen Dagen 20 personer i Sveriges som sätter den kristna tron på kartan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Att sprida kristen tro är ett lagarbete. Men det finns vissa personer som sticker ut från mängden, och som flertalet människor känner till. Dagen har rankat de 20 personer i Sverige som i vårt tycke främst gör den kristna tron känd.

Läs mer: Så gjorde vi listan

 

Plats 20. Ulf Ekman, predikant och före detta Livets ord-pastor

1980-talets tungotal från Livets ord-tiden har tystnat. Numera har ”pastor Ulf”, förvandlats till lekman Ekman inom den katolska kyrkan. Även om plattformen inte är vad den en gång var, så finns Ulf Ekman med i det kristna kändisgalleriet. Förra årets sommarprat gjorde honom omskriven ännu en gång.

Diskuterar gärna tro och politik i sociala medier.
Han väcker känslor, vare sig det handlar om Livets ord eller vägen därifrån. Numera är det mer memoarer än sprudlande predikningar som gäller.

Läs mer: Ulf förlorade vännerna när han lämnade vänstervågen för Gud

 

 

19. Ellinor Grimmark, barnmorska

Hon personifierar striden om samvetsfrihet, och med sin vandring genom olika domstolar har hon nu nått toppen, Europadomstolen. Ellinor Grimmark är den kristna barnmorskan som vägrar att medverka vid aborter på grund av sin religiösa övertygelse. Hennes fall är så omskrivet att hon numera är en av Sveriges mest kända kristna personer.

Hon har sina supportrar och många beundrar hennes mod att likt David ta striden mot Goliat. Men framför allt möts hon av ett kompakt motstånd, där politiker och debattörer står på kö för att avfärda hennes vädjan om att få följa sin inre övertygelse.

 

18. Marcus Birro, poet och författare

Poeten som gärna tar sig ton lyckas röra om i grytan då och då. Han pratade väldigt mycket kristen tro för några år sedan, men stoppades i ett flertal kyrkportar bland annat efter ett uppmärksammat partnerbyte.

Numera är det mycket fotboll som gäller, men religion är ett ämne som Marcus Birro återkommer till och den kristna tron är något han blivit känd för. Han kan formulera sig som ingen annan och han har sina beundrare och som älskar det han skriver. Men han är inte uppskattad i alla läger.

 

17. Andreas Nielsen, pastor

För den stora allmänheten en doldis, men Hillsongpastorn Andreas Nielsen leder en rörelse där det verkligen rör sig. Hillsong når unga i storstadädern med sitt moderna tilltal och fyller gudstjänst efter gudstjänst under söndagarna.

Frikyrkor över hela landet låter sig inspireras och vill ansluta till detta ”vinnande koncept”, med modern lovsång som främsta varumärke. 

Då medierna håller sig kallsinniga är det främst via sociala medier som Andreas Nielsen och Hillsong får uppmärksamhet när den uppkopplade generationen ska nås med Jesus.

 

16. Olle Carlsson, präst
En av Svenska kyrkans mest profilerade präster som lyckas med konststycket att fylla en kyrka på Södermalm i den gudsförgätna storstaden Stockholm. Olle Carlsson är kyrkoherde och författare, och han ligger bakom Katarinamässan, en lekmannadriven gudstjänst som sticker ut från mängden.

Han kommer ofta till tals i medier. Förutom att tala tro handlar det också om missbruk, då han själv tidigare haft grava alkoholproblem.

Läs mer: Prästen Olle Carlsson: Kliv ut ur garderoben

 

 

15. Alf Svensson, fd partiledare KD
Kristdemokraternas Alf Svensson älskar att hänvisa till vad BIbeln säger när han tar ordet. I ur och skur har han stått upp för kristna värderingar när det gäller politiken. I årtionden har det lyst igenom att hans politiska gärning har kombinerats med en personlig tro.

När han nu står utanför partipolitiken pratar han fortfarande om vikten av kristna värderingar, och 79-åringen har på gamla dagar varit med och dragit igång tankesmedjan ”Familjen först”. Alf Svensson är en röst som många fortfarande lyssnar till.

 

14. Mark Levengood, tv-profil
Han predikar sällan, utan får mer ses som en folkbildare. Mark Levengood levererar Tro, hopp och kärlek, då präster och pastorer dejtar i tv. Förra året höll han i en tv-produktion om Martin Luther och han har tidigare poddat om Gud.

Själv är Mark Levengood katolik och får då och då frågor om sin tro, exempelvis när Anders Arborelius valdes till kardinal. Men främst är han en professionell underhållare och tv-stjärna, medan tron är lågmäld och mer nyfiken än predikande.

Läs mer: Mark Levengood: Jag tror att Gud har en plan med varje människa
 

 

13. Joel Halldorf, teolog och ledarskribent, Dagen
Om det är någon som fört in kristendomen i debattens mittpunkt de senaste åren så är det Joel Halldorf. Främst når han ut brett via Expressens kultursidor, där han sätter tonen för samtalet som rör religion i samhället. Som ledarskribent på Dagen befinner han sig också i den mer interna kristna debatten, främst utifrån frikyrkornas perspektiv.

Han når inte ut till den breda allmänheten. Däremot är han ett namn i kulturella kretsar, där han ger sig in i livliga debatter med ledarskribenter och opinionsbildare.

 

12. Edward Blom, gastronom

Han pratar mer om öl än han pratar om Jesus, denne matglade katolik som blivit omåttligt populär. Men då och då skiner hans tro igenom, som när han inför Melodifestivalen vädjade om förbön på en Facebooksida för katoliker. Förra året stack han ut hakan och gick till attack mot humorduon Filip & Fredrik för deras alltför långtgående Jesus-skämt, och fick stor uppmärksamhet för detta.

Predikar mest om att göra livet glatt med mat och goda vänner, men som efterrätt serverar han då och då sin mer andliga sida till sin stora följarskara.

Läs mer: Edward mål: Att hela tiden att försöka bli mer Kristuslik

 

 

11. Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör Dagen
Ena dagen är hon i Aktuellts studio, andra dagen på plats i en kyrka för att predika. Och sedan flera år tillbaka har hon sin plattform som opinionsredaktör på tidningen Dagen, samt som författare.

Elisabeth Sandlund har många strängar på sin lyra, då hon skriver om politik i kristen dagspress, och talar religion i sekulära medier. Ofta får hon stå för den kristna rösten i debatten, gärna när någon konservativ åsikt ska fram i ljuset. Hon är ingen kändis, men ett välkänt ansikte.

Med sig i bagaget har hon sin egen frälsningsupplevelse, då hon plötsligt drabbades av det oväntade.


 

10. Kent Wisti, präst och satirtecknare
Till vardags är Kent Wisti stiftsadjunkt för mission i Lunds stift, ett specialdesignat uppdrag i Svenska kyrkan. Men han dyker upp lite överallt. Han ställer ut konst, sprider sin satir på DN:s kultursida, håller morgonandakter i Sveriges radio och deltar i seminarier.

Han är präst, konstnär och satiriker, en stor profil i sociala medier där hans konton följs av betydligt fler än Svenska kyrkans officiella konton. Sprider kristendom på ett avslappnat vis, gärna kryddat med en stor portion humor.

Läs mer: Kent Wisti blev frälst när pastor besökte skolklassen


 

9. Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot M
Hon slog igenom som ”kristen politiker” på en pressträff där Fredrik Reinfeldt utsåg henne till minister. Där lyfte han fram hennes förflutna i Livets ord och Ja till livet och mediekarusellen drog igång. Nu är hon en av Sveriges kändaste politiker, efter valet kan hon vara finansminister.

Elisabeth Svantesson har alltid varit öppen med sin tro, även om hon i offentliga sammanhang valt att dra en tydlig gräns för vad hon delar med sig av. Men efter att ha blivit varm i kläderna har hon vågat lite mer, bland annat berättat om sina teologiska omsvängningar.


 

 

8. Elise Lindqvist, eldsjäl, arbetar bland prostituerade
Ingen lämnas oberörd av ”Ängeln från Malmskillnadsgatan” och hennes livsberättelse. En gång själv prostituerad och trasig. Numera eldsjälen som tar sig an utsatta kvinnor, då hon viger fredagsnätterna för att vara en medmänniska för de prostituerade i Stockholms innerstad.

Länge utförde hon sitt diakonala arbete i det tysta år efter år. Men numera har hon blivit känd och prisats för sitt arbete. Hon predikar inte själv, men hela hennes liv har blivit till en predikan om vad Jesus kan göra.

Läs mer: Elise Lindqvist fyller 80 år – trots att hon bara är 22


 

7. Lars Adaktusson, Europaparlamentariker KD
Få politiker talar så mycket om kristna värderingar som Kristdemokraternas Europaparlamentariker Lars Adaktusson. Som politiker har han profilerat sig i sin kamp för kristna som förföljs och är själv öppen med sin kristna tro.

Men några längre predikningar håller han inte, däremot betonar han gång på gång hur viktigt det är att kristna värderingar genomsyrar samhället. Många troende kristdemokrater ser här sin nästa partiledare.

 


6. Sebastian Stakset, rappare och väckelsepredikant
Han har gått från kriminell gangsterrappare till färgsprakande väckelsepredikant. Sebastian Staksets omvändelse fascinerar många, och nu vänder han sig till Sveriges yngre generation för att berätta om kärlek och hopp, gärna till dem med ett brokigt förflutet.

Efter sin omvändelse är han inte lika intressant för riksmedia. Däremot figurerar han i lokalpressen då han reser runt i Sverige och fyller kyrkor. Och han når också långt via sociala medier, där han gång på gång vittnar för sina 47 000 följare på Instagram. 

Läs mer: Sebastian – hatrapparen som blev predikant för kärleken

 

Fem i topp-listan
 

 

5. Drottning Silvia
Hovet är den institution som tar med hela svenska folket in i kyrkan, och tydligast med sin tro har drottning Silvia varit.
Plattform:
Kungahuset må ha förlorat den politiska makten i Sverige, men fortfarande är det en institution som sätter avtryck. Minsta lilla vink från den svenska monarkin ger stora rubriker, och det gäller också dess kyrkliga engagemang, där numera bröllop och dop avlöser varandra.

Popularitet: Republikaner kan vara hur arga och högröstade som helst, men kungahusets popularitet har de ännu inte rått på. Drottning Silvia ståtar som hovets matriark. Hon hamnar som person aldrig i blåsväder för vad hon gör och säger. Även om mycket fokus just nu är på generationerna under henne så är det tydligt att hon är både uppskattad och respekterad.

Budskap: År 2009 kom drottning Silvia med sin bönebok, ett exempel på när någon från hovet delat med sig av sin tro. Den har följts av prinsessans Estelles bönbok år 2013. 
Vid flera tillfällen har drottning Silvia berättat om sin tro i intervjuer, men nu för tiden predikar hon främst genom sin kyrkliga närvaro. Hon är med och ser till att hovet lever upp till de kristna traditionerna, då hela svenska folket följer med in i kyrkan till bröllop och dop. Prins- och prinsessdop ska inte underskattas, en hel nation tar intryck.

Läs mer: Drottning Silvia gör tro till handling

 

 

4 Anders Arborelius, biskop och kardinal
Sedan utnämningen till kardinal har han blivit en religiös superkändis.
Plattform: Han är biskop i Stockholms katolska stift som sträcker sig över hela landet och fungerar som talesperson för alla svenska katoliker. Som nybliven kardinal har det fört med sig ett kändisskap som gör att ”biskop Anders” numera når ut långt utanför en snävare kristen krets. Han finns inte i sociala medier.

Popularitet: Bland katoliker i Sverige är han lika självskriven som påven i Vatikanen. Han har även fångat in en och annan beundrare utanför sin kyrka. Men som katolska kyrkans man i Sverige har han också sina kritiker, då han försvarar kyrkans lärofrågor som många uppfattar som obekväma, exempelvis i frågor som rör abort, homosexualitet och kvinnoprästmotstånd. 

Budskap: Talar nästan uteslutande om tro och kyrka då han dyker upp i offentliga sammanhang. Försvarar den katolska hållningen, men också ekumeniken med andra kyrkor. 

Läs mer: Anders Arborelius är Årets svensk 2017

 

3. Antje Jackelén, ärkebiskop 
Inget symboliserar kristen tro i Sverige som ärkebiskopen i Svenska kyrkan. Antje Jackelén tar plats, såväl i den inomkyrkliga som i den utomkyrkliga debatten.
Plattform: Antje Jackelén är något av Svenska kyrkans ”parti­ledare” och därmed ständigt påpassad. Bara att inneha ämbetet ger en självklar plats på listan. Men Antje Jackelén tar också plats som person och är mycket omskriven i medier, i stort sett den enda kyrkoledaren som hela tiden har rampljuset riktat mot sig. Hon har också en plattform i sociala medier.

Popularitet: Hon är efterfrågad och respekterad men också ifrågasatt. Antje Jackelén får ofta stå till svars för allt som sker inom Svenska kyrkan, vare sig det är något bra eller dåligt. Och det märks också när det gäller populariteten. Antje Jackelén är i vissa kretsar mycket populär, i andra nästintill en hatsymbol. Ta bara när kyrkorna gör ett gemensamt utspel om flyktingpolitiken, då hamnar fokus lätt på henne och hon möts av både applåder och elaka burop.

Budskap: Ärkebiskopen för fram Svenska kyrkans linje. Det är en kristen tro som bygger på tanken om en folkkyrka som de flesta svenskar kan skriva under på. En fråga som präglar hennes ledarskap är ekumeniken, där hon redan från första stund betonat att i det sekulära Sverige sitter alla kristna i samma båt. Hon har tagit emot påven och dialogpredikat med pingstledaren Daniel Alm, och lyfter också vikten av interreligiös dialog. 

Läs mer: Biskop Jackelén: Jag känner mig väldigt glad och omtumlad


 

2. Carola Häggkvist, artist
Om någon på måfå ska peka ut en kristen svensk kommer Carolas namn snabbt upp. Hon har stått i rampljuset i årtionden och tar ofta tillfället i akt att berätta om sin tro.
Plattform: Carola slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 1983 och har sedan dess varit allmän egendom i Kändissverige. Hennes magnifika röst har burit henne långt. Hon är ofta omskriven, och när det gäller Carola verkar allt mellan himmel och jord vara intressant. Hon har nästan 100 000 följare på Instagram.

Popularitet: Det är få förunnat att göra sig känd under sitt förnamn. Carola är Carola med hela svenska folket. Hon har sålt miljontals skivor och vunnit Melodifestivalen tre gånger. 

Budskap: Predikstolen är inte hennes plats, där­emot har hon delat med sig av sin tro på annat sätt. Redan som 16-åring berättade hon i tv om hur hon hämtar styrka från Bibeln då hon vann Melodifestivalen med låten ”Främling”. Sedan dess har hon fortsatt med små vittnesbörd här och där, inte minst under sina framträdanden. Nu för tiden sker ”predikandet” även i sociala medier, där Carola gärna glatt berättar om sitt senaste gudstjänstbesök, som genast gillas av tusentals av hennes följare.

Läs mer: Carola: ”Jag tror att Sverige är redo att ta nästa steg”

 

Se vem som toppar Dagens lista: Listans förstaplats: Främste person att sprida kristen tro i Sverige
 

Ny på Dagen.se? Testa Dagen gratis! Klicka här.