Tre röster – vad säger ni om listan?

Cecilia Hjorth Attefall, Christer Sturmark och Elaine Eksvärd kommenterar Dagens topp 20-lista.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Cecilia Hjorth Attefall, styrelseordförande på Erikshjälpen:

Det är lätt att man i den allmänna debatten presenterar kristen tro som något väldigt snävt, men det som slår mig med den här listan är vilken bredd det är, vilket känns trösterikt.

– Vad jag saknar är namnen som väger tungt i grupper som växer starkast, som i de syrisk-ortodoxa kretsarna. Det skulle kunna vara entreprenören Michel Issa eller hans fru Mariella Issa som blev årets förebild i Dagen förra året. Den här listan speglar inte det nya Sverige fullt ut.

– Sedan finns det vissa namn jag känner mig mer tacksam för att de finns med. Jag har med glädje följt Joel Halldorf de senaste åren och det är gott att se Tomas Sjödin på första plats. Jag delar tolkningen att han har en unik förmåga att beröra folk på djupet.

 

Christer Sturmark, avgående ordförande för Humanisterna:

Det här var en rolig lista. Joel Halldorf känner jag, han är mycket sympatisk och för in det intellektuella samtalet i debatten. Kent Wisti följer jag som tecknare och han är rolig, även om jag fått en och annan släng. Antje Jackelén tycker jag är lite överskattad, det är klart att hon är känd i sin roll men jag är inte så imponerade av henne som ärkebiskop. När det gäller Anders Arborelius tycker jag det är lite roligt att svenska journalister är så handfallna inför fenomenet att han blivit kardinal.

– Sedan är min Carola med, vi är nära vänner sedan många år tillbaka och vi har roliga samtal om kristendomen. Det är kul att se henne på listan och hon förtjänar att vara där. Sedan måste jag avslöja något pinsamt, jag vet inte vem Tomas Sjödin är.

– En person jag saknar är Stefan Gustavsson, tidigare ordförande i Svenska evangeliska alliansen, som är så otroligt flitig i debatter.

Elaine Eksvärd, retorikexpert:

Jag är dålig på kändisar och kände inte igen flera av människorna på den här listan. Men att Carola är med är jag inte förvånad över, inte heller Ulf Ekman. Drottning Silvias engagemang för barn känner jag till, och det känns väldigt kristet.

– För mig är inte kristen tro att gå i kyrkan och gå i en församling utan det är att leva kristet. Men jag tycker inte det är så viktigt med etiketter. Det finns så många kristna som inte beter sig speciellt kristet. Jag brukar inte filtrera människor genom deras tro utan genom deras handlingar, och det intressanta för mig är vad människor gör. Här tycker jag att Hans Rosling var en väldigt härlig och mänsklig människa, en person som den här världen verkligen behöver.