”Vår identitet är inte enbart trosrörelsen”

Trosrörelseförsamlingen Fristaden i Uddevalla samverkar inom internationella apostoliska nätverket Salt and light. I Umeå Bibelcenter ingår pastorsparet numera i Hillsongs nätverk.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Relationerna inom kristenheten följer numera inte enbart samfundsgränserna. Trosrörelseförsamlingen Umeå Bibelcenter bestämde sig redan 2010 – alltså långt innan Ulf Ekman var framme vid att bli katolik – för att gå en annan väg, berättar pastorn och föreståndaren Mats Holmgren.

– Vi bestämde oss mycket tydligare för att försöka vinna människor för Gud i vår stad, lokalt, och körde inte den gängse vägen för trosförsamlingar just då. I dag ser vi oss mer som en fristående församling, även om vi är med i trosrörelsen.

”Välkomnande kultur”

– För oss handlar det om att bygga en välkomnande kultur för människor och ta mera hänsyn till omvärlden runtomkring. Vi insåg att vi var ganska instängda och hade ett sätt att uttrycka oss som kan kännas främmande för människor utanför. Det var inte så lätt att bjuda in folk till kyrkan då, för det var ganska speciellt, säger Mats Holmgren.

Umeå är en stad med många studenter. Dem vill församlingen, med 160-170 medlemmar, försöka nå med ett ungt vuxet uttryck i gudstjänsterna.

”Fritt förhållande till trosrörelsen”

I Fristaden i Uddevalla svarar pastorn Håkan Gniste både ja och nej på frågan om församlingen har påverkats av att Ulf Ekman blev katolik. Han berättar att man har ett ”fritt förhållande” till tros­rörelsen.

– Vi tillhör dem formellt, men vår identitet är inte endast trosrörelsen. Samtidigt har vi en mycket livaktig relation med Salt and light, internationellt. Och det har vuxit fram en djup enhet mellan pastorer och präster här i Uddevalla. En del av våra medlemmar skulle kanske inte ens identifiera sig med att vara trosrörelseförsamling enbart.

Sker det någon teologisk förändring i rörelsen nu?

– I så fall är det nog att vi går tillbaka till det ursprungliga, och mer trycker på det gemensamma. Vi har behov av varandra och Joakim Lundqvist har en bred förtroendebas ut över landet, säger Håkan Gniste.

Många har bytt namn

Sven Wiborn är pastor i Norrortskyrkan i Vallentuna utanför Stockholm, en trosrörelseförsamling som 2008 övergav det gamla namnet Vallentuna Bibelcenter. Liknande namnbyten har skett på en del andra håll i landet. Här har inte allmänheten reagerat alls på de senaste årens turbulens inom trosrörelsen och Livets ord.

– Vallentuna och Norrort ser oss bara som en frikyrka. De flesta vet inte att vi är kopplade till Livets ord eller trosrörelsen. Vi är en lokal församling, precis som alla andra.

Peter Fagerhov i Nordanstigs Kristna Center i Gnarp, är mest glad att församlingen där har startat en tre månaders träningsskola för ande, själ och kropp nu i höst, Kingdom life training school.

– De var väl lite turbulent i början efter Ulf Ekman. Men det har inte påverkat oss så väldigt mycket. Vi kör vårt race här i Hälsingland.

Läs mer:

Vart går trosrörelsen – efter Ulf Ekman?
”Vi har förstått att Gud kan vara med i lidandet”
Trosrörelsens församlingar, från norr till söder

Statsministeromröstning