”Vicepresidenterna” berättar om sin tro

WASHINGTON . Båda vicepresidentkandidaterna, demokraten Tim Kaine och republikanen Mike Pence, har djupa katolsk-irländska rötter. De talar gärna, öppet och ledigt om sin tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Kaine och Pence var bägge korgossar och gick i katolska skolor, som ”nice Catholic boys” när de växte upp i arbetarhem i Mellanvästern under det tidiga 1960-talet. De fortsatte sedan till juristutbildning – och politiken.

Men Pence lämnade kyrkan efter att ha kommit i kontakt med väckelsekristna på college och han omvändes under en kristen musikfestival. I dag är han medlem i en megakyrka hemma i Indianapolis i Indiana. En replik som ofta upprepas lyder:

– Jag är kristen, konservativ och republikan.

Kaine, däremot, for ut som missionär till Honduras som student med bestående inflytande från jesuiter och den så kallade befrielseteologin. Han tillhör i dag en katolsk församling i ett multietniskt område i hemstaden Richmond i Virginia. Och bland det han sagt genom åren återfinns:

– Året i Honduras gav mig en känsla av meningen med livet när jag saknade detta. Det var en stark trosupplevelse för mig.

Ärliga svar om tron

I en lång valrörelse som präglats av bottennapp imponerade Kaine och Pence med sina ärliga svar på en fråga i den enda debatten dem emellan om hur deras tro inverkat på deras politikergärning. Kaine beskrev att han personligen är emot dödsstraffet och att han när han valts till guvernör i Virginia – med ett stort antal avrättningar – kom fram till att han svurit en ed om att följa lagen.

Invändningar i bägge partierna

Samma sak med abort. Kaine är emot, men vill inte avskaffa HD-beslutet om aborträtt, den så kallade Roe-Wade-domen.

Pence lyfte fram sin övertygelse om att allt liv är heligt och han pekade på att han som guvernör i Indiana verkat för alternativ till abort, som rådgivning och adoption.

Krafter i det republikanska partiet som motsätter sig Donald Trump har lanserat Pence som ersättare, men då glömmer de att han i och för sig står för traditionella republikanska värden, alltså för näringslivet och mindre statsutgifter, men att han inte hängt med sin tid rörande i synnerhet hbtq-frågorna.

Beträffande Kaine invänds att han är en mittendemokrat som inte vill gå alltför hårt åt företag och banksektorn, och därmed knappast lever i enlighet med ungdomsårens läxor om fattigdomsbekämpning eller följer påve Franciskus inriktning för katolska kyrkan.

”För liberal – och för konservativ”

Den pensionerade sociologiprofessorn William F Powers, som var katolsk präst som ung, sammanfattade de båda kandidaternas religiösa tro i en debattartikel i North Carolina-tidningen The News & Observer:

”Paradoxalt är kyrkan han växte upp i för liberal för Pence; och för konservativ för Kaine. Pence kan inte finna samma djupa band till Jesus, värmen från trosfränder och samma kärlek till Bibeln som han möter i en evangelikal församling. Och å andra sidan, medan Kaine fortfarande älskar sin barndoms kyrka och troget går till sin katolska församling har han kritiserats offentligt av flera biskopar för sina åsikter om abort och samkönade äktenskap.”

Karin Henriksson

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning