Domkyrkan bjöd in till samtal om islam

Domkyrkoförsamlingen i Stockholm är i blåsväder igen. Under rubriken ”kurs i kristen tro” öppnar kyrkan dörrarna. Till ett seminarium om Koranen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Observera att denna artikel publicerades 14 oktober 2015.

Handlar Koranen om hat och våld eller kärlek och förlåtelse? Så lyder rubriken till det seminarium som S:t Jacobs kyrka anordnar i morgon tillsammans med den muslimska föreläsaren Shiraf Sebaie, lärare på Kista folkhögskola.

Annonsen har väckt stark kritik på Twitter.

Ulf Lindgren, domkyrkokomminister. Rubriken på er affisch är "Kurs i kristen tro". Sedan utlovas ett studium av Koranen. Jag förstår inte.

– Vi har en kurs som löper under hela hösten med den överrubriken. Det har varit bibeltexten som står i centrum fram tills nu, men eftersom många kristna känner en oro över islam och Koranen är det viktigt att vi tar den oron på allvar. Därför bjuder vi in en lärare som utbildar imamer för att höra hur hon tänker om de här svåra textpassagerna.

Men är det inte lite som att annonsera en kurs i matlagning och sedan lära ut hur man byter växellåda på bilen?

– Nej... alltså, det här är ju ett textstudium. Visserligen i en annan tradition. Men kristen tro måste ständigt bekämpa sin inneboende rädsla för andra religioner. Men jag kan hålla med om att det lätt kan bli missförstånd om man ser affischen och inte har hela bakgrunden.

På vilket sätt har Koranstudier med "kurs i kristen tro" att göra?

– Heliga texter måste ständigt tolkas och analyseras så att de inte blir farliga. Det gäller både Bibeln och Koranen. Om det nu är så att Koranen uppmanar till att man ska slå ihjäl alla kristna så vill jag höra hur Shiraf Sebaie ser på det.

Varför uppehåller ni er så mycket vid islam i Stockholms domkyrkoförsamling?

– Därför att så många kristna ringer varje natt till jourhavande präst och pratar om sin rädsla för islam. Då är det vår uppgift att ta denna oro på allvar och därför bjuder vi in dess företrädare. Det finns två alternativ: antingen pratar vi med varandra, eller så vänder vi ryggen till. Samtal är enda vägen till att motverka rädsla.

Anna Westerholm, Skolverket.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo