Donald Trump: Finner nya anledningar till hopp

JERUSALEM. Donald Trumps resa i Mellanöstern går i religionens tecken. Han besöker Gravkyrkan och Västra muren – och säger att interreligiöst samarbete kan leda till fred.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Donald Trump fokuserade på Gud i sitt tal om fred i Mellanöstern i allmänhet och israelisk-palestinsk fred i synnerhet. Han förde därmed in en religiös dimension under sina besök i Saudiarabien och Israel.

Nämnde Gud nio gånger

Trump underströk att Saudiarabien är säte för de två heligaste muslimska platserna. Han fortsatte sin resa till judendomens och kristendomens helgedomar: Västra muren och Gravkyrkan i Jerusalem, Födelsekyrkan i Betlehem och därefter Vatikanen.

– Om dessa tre religioner kan samarbeta då är fred i världen möjlig, också fred mellan israeler och palestinier, sade USA-presidenten i sitt stora tal i Saudiarabien inför ledare från 55 muslimska länder.

I talet nämnde han Gud inte mindre än nio gånger. Oväntat av en president som till skillnad från många av sina företrädare aldrig gjort sig känd som en aktiv eller troende kristen.

Första direktflyget

Trump skrev historia redan när han landade med Air Force One i Israel. Det var den första direkta flighten mellan Saudiarabien och Israel och kan vara ett tecken på ett begynnande arabiskt-israeliskt töväder. Saudiarabien, som inte erkänner Israel, tillät nu direktflyg för första gången. Inofficiellt har Israel goda relationer med Saudiarabien och flera Gulfstater. Den gemensamma fienden Iran för dem samman.

Det är bakgrunden till Trumps idéer om en möjlig fred, som är baserade på en 15 år gammal saudisk fredsplan.

– Under mina resor de senaste dagarna har jag funnit nya anledningar till hopp. Vi har ett sällsynt tillfälle att ge säkerhet och stabilitet och fred till den här regionen och dess folk, att besegra terrorismen och skapa en framtid av harmoni, välstånd och fred, sade Trump vid ankomsten till Ben Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv.

– Herr president, ni flög just från Riyadh till Tel Aviv. Jag hoppas att en dag ska en israelisk premiärminister kunna flyga från Tel Aviv till Riyadh, svarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Det är just den typen av fred och “normalisering” som den saudiska fredsplanen från 2002 ställer i utsikt – och som Trump bygger på. Israeliska regeringar har accepterat den delen av förslaget, men avvisat den andra delen. Alltså att Israel i utbyte för erkännande från arabvärlden ska utrymma alla ockuperade områden.

USA-presidenten hade överläggningar med Netanyahu på måndagskvällen och ska möta den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Betlehem på tisdagen. Trump kräver av Netanyahu att Israel ska ligga lågt med bosättningar och ge palestinierna ekonomiska lättnader. Av Abbas kräver han att den palestinska regimen ska stoppa våldshandlingar mot Israel.

Det kallas ”förtroendeskapande åtgärder” och är ett ofta prövat grepp i den israelisk-palestinska fredsprocessen, som i dag är djupfryst sedan flera år tillbaka.

Stormigt regeringssamanträde

Netanyahu drev igenom ett antal lättnader för palestinierna på Västbanken och i Gaza vid ett stormigt regeringssammanträde på söndagskvällen trots motstånd från flera ministrar i hans högerkoalition redan före Trumps ankomst. Och Abbas hyllar Trump som palestiniernas nya hopp.

Ingen av de båda ledarna vill bli den som säger ”nej” till Trump och därmed hamna i onåd. Just detta kan leda till att den nye amerikanske presidenten mot alla odds blir den som faktiskt lyckas nå en fredslösning.

Trumps fredsplan

Donald Trumps fredsplan uppges basera sig på det ”saudiska initiativet” från 2002, en plan för arabisk-israelisk fred i tio punkter.

Planen går ut på att arabvärlden ska erkänna Israel och normalisera förbindelserna med Israel. Detta ska ske i utbyte mot en israelisk reträtt från alla ockuperade områden och upprättandet av en palestinsk stat.

Israel ställer sig avvisande eller avvaktande, medan palestinierna accepterar planen.

Den saudiska planen har antagits av Arabförbundet flera gånger, senast i år.