Donerade 30 veterantraktorer att säljas till förmån för Erikshjälpen

En privatperson har donerat hela 30 traktorer till hjälporganisationen Erikshjälpen, och intresset inför auktionen i eftermiddag är på topp.
– Det fullkomligt lyser i ögonen på folk, säger Lars-Åke Winberg, chef på Erikshjälpen, på plats i Klockrike.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dag lördag säljs de 30 traktorerna under en auktion som arrangeras av Sajab Auktioner. Dagen når Lars-Åke Winberg strax efter lunch, och han berättar att intresset för traktorerna, som ska börja säljas klockan fyra, är stort.

– Ja, det har kommit folk från Holland och Tyskland. Det är tydligen ett unikt tillfälle.

Lars-Åke Winberg berättar att det är en privatperson som vill vara anonym som skänkt traktorerna.

– Han började köpa traktorer för jordbruket. Sedan hade han en idé om ett museum, men det blev inte av.

Istället hörde traktorägaren av sig till flera organisationer för att skänka bort traktorerna till förmån för ideella ändamål. Det blev hjälporganisationen Erikshjälpen som nappade.

– Det här är första gången vi får en hel samling veterantraktorer, det är en rolig och fantastisk gåva som bland annat bidrar till att fler barn får utbildning och möjlighet att växa upp i trygghet, säger Lars-Åke Winberg.

Alla fungerar

Det som är unikt med de traktorer som nu säljs är att de inte bara är gamla - de fungerar också, säger Lars-Åke Winberg.

– Ja, de är i väldigt bra skick. Just nu befinner sig 8-900 personer här, vi tror att det kommer att komma ett tusental under dagen. Det är svårt att veta vad traktorerna kommer att inbringa, men det blir mycket pengar. Enligt värderingen runt en halv miljon.

"Många gillar gamla traktorer"

Många har varma känslor inför gamla traktorer. Det märks på auktionen, säger han.

– Det fullkomligt lyser i ögonen på folk. Flera har tagit mig åt sidan och frågat om de inte kan få köpa traktorn "vid sidan av", säger han och skrattar lite.

Men fusk accepteras förstås inte på en auktion. Särskilt inte vid en auktion som går till välgörande ändamål.

– Erikshjälpen kommer att informera inför auktionen om vad pengarna ska gå till, så att man vet det när budandet börjar. Vi talar om att det går till speciella projekt i Kenya med mikrolån och get-projekt. Då vet man ju att pengarna går till något bra, säger Lars-Åke Winberg.

Måste skötas om

Han hoppas på en givande auktion, men själv tänker han inte buda. För en traktor ska man ju inte bara titta på, den ska skötas om också, påpekar han.

– Visst skulle jag tycka det vore fint att ha en gammal traktor, de är väldigt vackra. Jag är uppvuxen på landet utanför Bottnaryd och min pappa har fortfarande en traktor. Men om jag skulle köpa en traktor skulle jag behöva ha någon som skulle hjälpa mig att få den att funka och hålla den fräsch, för själv kan jag inte särskilt mycket om traktorer.

Bland de fordon som säljs nu under lördagen finns veterantraktorer som Massey Harris 44K från 1948, Oliver 35 från 1940, Munktells BM25 tändkula från 1937, Grålle från 1951, Volvo T33 från 1953 och Ferguson 90 från 1964. Alla traktorerna är startklara.