Ebba Busch Thor: ”Politiska partier – ut ur kyrkan!”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har tagit bladet från munnen. Hon anser, till skillnad från de andra riksdagspartiernas företrädare, att det är hög tid för partierna att upphöra med sitt engagemang i Svenska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”Förr fanns det anledning att säga ’ut med månglarna ur templet!’. Nu får man ropa ’ut med politiska partier ur kyrkan!’”, skrev KD-ledaren på Twitter i veckan.

Därmed blev Ebba Busch Thor den första partiledaren som uttryckligen sa att partierna borde lämna Svenska kyrkan.

En person responderade på Ebba Busch Thors tweet genom att fråga hur Svenska kyrkan kan förändras till det bättre om partierna lämnar organisationen. ”Kyrkan förtjänar bättre än hur den behandlas i dag.”

På detta svarade KD-ledaren: ”Att man röstar och har grupper är ju alldeles lysande demokratiskt. Men inga politiska partier.”

Distanserar sig från moderpartier

I årets kyrkoval deltar fem nomineringsgrupper med ursprung i riksdagspartier: Borgerligt alternativ, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Kristdemokrater för en levande kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan samt Vänstern i Svenska kyrkan.

Gemensamt för alla är att de har valt att distansera sig från moderpartierna.

Men till skillnad från Ebba Busch Thor har flera av de andra riksdagspartiernas ledare varit tydliga med att de tänker rösta på nomineringsgruppen med rötter i partiet som de företräder.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skrev till exempel ”Nej till extremism. Rösta i kyrkovalet. Jag tänker rösta på Fria liberaler i svenska kyrkan (Fisk)” på Twitter den 4 september.

”Rösta på ViSK”

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, har varit ännu tydligare. Den 7 september uppmanade han på Twitter: ”Rösta för en solidarisk och öppen kyrka, rösta på ViSK i kyrkovalet.”

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har också uttalat sig kring vikten av att rösta i kyrkovalet. Men i stället för att hylla Miljöpartister i Svenska kyrkan specifikt skrev han i helgen på Facebook att det är viktigt att stå upp mot rasismen. ”Det här är en fajt viktigare än partisympatier.”

Från Moderaterna, som för tillfället söker efter en ny partiledare, har det inte kommit några tydliga signaler om vilken nomineringsgrupp medlemmarna i Svenska kyrkan bör rösta på. Borgerligt alternativ, som bildades av moderata kyrkopolitiker 2012, har därmed inte fått någon ”gratisreklam” från Moderaternas partiledning.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har valt en helt annan väg. I stället för att fjärma sig från kyrkovalet har partierna – och partiledarna – helhjärtat gett sitt stöd till valet och till de egna partierna.

"Vi är helt separerade från KD"

Nomineringsgruppen Kristdemokrater för en levande kyrka hette fram till 2012 Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

– Som förbund är vi och Kristdemokraterna helt separerade, säger nomineringsgruppens förbundsordförande Bertil Olsson till Dagen.

Att Ebba Busch Thor nu har deklarerat att de politiska partierna bör lämna Svenska kyrkan ser Bertil Olsson som naturligt.

– Det är vår linje också, säger han.

Hur jobbar ni i Kristdemokrater för en levande kyrka för att detta ska bli verklighet?

– Det är inte lätt. Det går inte att skriva en motion om det utan det är något som varje nomineringsgrupp måste jobba med.

Att flera andra partiledare öppet har deklarerat sitt stöd för särskilda nomineringsgrupper ser Bertil Olsson inte heller som konstigt.

– Det går ju inte att hindra någon från att säga vad de tänker rösta på.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar

Tre olika sorters grupper i kyrkovalet

1. Tre politiska partier:

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

2. Fem fristående grupper med rötter i ett politiskt parti:

Borgerligt Alternativ (BA), tidigare Moderaterna

Kristdemokrater för en levande kyrka (KR)

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK)

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK)

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK)

3. Tre helt inomkyrkliga grupper:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)

Frimodig kyrka

Öppen kyrka