Ebba Busch Thor talare på Israel-manifestation

KD-ledaren ett av affischnamnen då "Sionistiska federationen i Sverige" samlas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Temat för manifestationen är "Ta tillbaka sionismen", och arrangörerna skriver i sin inbjudan att de vill att detta ganska så utskällda ord ska få tillbaka sin rätta innebörd.

"Under alltför lång tid har sionismen behandlats som ett negativt koncept i Sverige, speciellt i media och i politiken. Vi vill ta tillbaka sionism och inte låta andra definiera det åt oss. Sionism betyder inget annat än att man är för ett judiskt hemland med självbestämmande", står det i inbjudan till manifestationen, som anordnas av Sionistiska Federationen i Sverige.

Flera judiska profiler kommer att vara med på evenemanget, bland annat Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, samt Israels ambassadör Isaac Bachman.

Även två kända svenska politiska profiler kommer att delta. Det är liberalen Birgitta Ohlsson samt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Vi lever i en tid då nyheter om terrorattentat duggar tätt, där judar är särskilt utsatta. Det finns ett utbrett hat och ett ständigt hot mot den demokratiska staten Israel. För mig är det viktigt att på detta sätt manifestera mot den växande antisemitismen och stå upp för den judiska befolkningens rättigheter och frihet, säger Ebba Busch Thor, i en kommentar till Dagen.

Femte året manifestationen hålls

Saskia Pantell är med och arrangerar manifestationen, och hon berättar att Sionistiska federationen har sitt ursprung i den första sionistiska världskongressen som hölls 1897, med målet att upprätta ett nationellt judiskt hemland. Efter att staten Israel bildades 1948 har arbetet fortsatt i olika nationella federationer, inklusive den i Sverige. Arbetet ser olika ut i land för land, men på agendan finns bland annat att informera om vad sionism är.

– Det här är femte året i rad som vi har den här manifestationen. Första åren gömde vi oss bakom aktivister, för vi vågade som organisation inte stå bakom eftersom folk har en sådan negativ koppling till ordet sionism, säger Saskia Pantell.

Det var först vid 2014 års manifestation de trädde fram offentligt, och i år finns alltså en rad kända profiler som ställer upp i manifestationen som de arrangerar. Saskia Pantell säger att de med det här vill visa vad sionism står för, judiskt självstyre, samt att sionismen kan ha många olika ansikten.

Tror du att en sionistisk manifestation kan provocera?

– Nej, absolut inte, vi vill visa att sionismen är något positivt, och om alla verkligen förstod dess innebörd, då skulle de ge sitt stöd.

Manifestationen kommer att hållas i Stockholm den 28 augusti, 14.00, på Raol Wallenbergs torg.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar
Debatt