Ebba Busch Thor: Vi är inget högerparti

KD-ledaren Ebba Busch Thor hösttalar i morgon, fredag. Själv beskriver hon talet som "väldigt viktigt" – att det handlar om att staka ut framtiden för partiet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

KD-ledaren hoppade över sommartalet. I stället blir det ett hösttal. Det sker i ett Stockholm där höstlöven lossnar, ett efter ett, från de allt kalare träden. På samma sätt ser KD:s väljarbas ut att bli allt glesare, om man får tro opinionsmätningarna.

Kan ett tal förändra läget? Ebba Busch Thor verkar i alla fall sätta stor tilltro till det hon har att förmedla.

– Det här talet syftar till att beskriva vår väg framåt, säger Ebba Busch Thor till Dagen.

– För mig blir det här talet väldigt viktigt.

Det blir huvudnumret

Ebba Busch Thor säger att hon framförallt vill visa upp förnyelsearbetet inom partiets stora hjärtefråga, familjepolitiken. Hon är mån om att lyfta fram att KD vill föra en politik som gäller alla typer av familjer, samt att deras politik inte bara snurrar kring småbarnsåren, vilket många tycks tro.

– Familjens betydelse kommer att bli huvudnumret, säger Ebba Busch Thor om sitt stundande tal.

Flexibilitet viktigt

– Vi vill möjliggöra för mer tid med barnen när de är små, men också slå fast att familjer ser olika ut, och därför måste det till flexibla lösningar. Och vi vill se till hela familjelivet, inte bara när barnen är små.

Ett exempel på att KD vill hänga med även när barnen är lite större är det jobbskatteavdrag för föräldrar som nyligen presenterades i partiets skuggbudget. Ett avdrag på 500 kronor per förälder som gäller hela vägen upp till 18-årsdagen.

– För en typisk familj skulle det bli tusen kronor mer i månaden.

Andra förslag är att införa barnomsorgspeng, öppna för fritt uttag av dubbeldagar i föräldrapenningen samt att göra det möjligt att överlåta föräldradagar till närstående.

I er valanalys stod det att KD skulle bredda sig genom att satsa på så kallade potentialfrågor, som integration, rättspolitik och försvar. Är det dags att fokusera mer på kärnfrågorna nu?

– Valanalysen var tydlig med vilka frågor som väljarna uppskattade oss för, och att vår familjepolitik verkligen efterfrågades, säger Ebba Busch Thor.

– Tanken har aldrig vara att släppa våra hjärtefrågor, utan att nå ut till fler områden. Vi har nu gjort en breddning, samt förnyat oss i våra hjärtefrågor.

Det beskrivs ofta som att ni gjort en högersväng under din ledning. Håller du med?

– Nej, jag gör inte det. Som jag ser det har vi applicerat kristdemokratin på nya områden. Sedan uppfattar en del rättspolitik och försvarsfrågor som hårda, och därmed höger. Men Kristdemokraterna är inte något högerparti. Vi är ett kristdemokratiskt parti, ett borgerligt alternativ.

Varför vill KD permanenta den tillfälliga flyktinglagen?

– Ska man vara noga så röstade vi emot en viktig del av lagen, att splittra familjer. Vi är för familjeåterförening. Samtidigt var vi ute tidigt när det gällde ett behov av tillfälliga uppehållstillstånd. Det är för att vi ska kunna hjälpa fler långsiktigt.

Ebba Busch Thor säger därför att de gärna vill riva upp lagen när det gäller familjeåterförening, men inte i frågan om tillfälliga uppehållstillstånd.

– Jag vet att det finns ett stort stöd för det i partiet.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar

Opinionsläget för KD

Den senaste Sifomätningen visar att Kristdemokraternas väljarstöd hamnar en bra bit under fyraprocentsspärren.

I maj 2013 fick partiet 2,7 procent av väljarnas stöd i en Sifomätning.

Nu ligger det på 2,8 procent.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Statsministeromröstning