EFK satsar med ny second hand

I en före detta industrilokal i Bromma utanför Stockholm återfinns det senaste tillskottet av second hand-butiker i Evangeliska frikyrkans regi. Den drivs i nära samarbete med församlingen New Life. Nu passar de även på att byta namn - från Bra & begagnat till Ge för livet Second hand
– Vi blir första butiken i landet som får Ge för livet Second hands nya butikkoncept, berättar butikschefen Lars Vestin.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vid invigningen på lördagen ringlade köerna långa utanför butiken. Butikschefen Lars Vestin, som närmast kommer från en liknande tjänst inom Erikshjälpens second hand-verksamhet, är glad och tacksam.

– Vi har haft fullt upp hela dagen med en massa kunder i butiken. Det känns bra att vara igång och att så många visar intresse, säger han till Dagen på telefon några timmar efter stängningen.

Butiken ligger i ett industriområde i Alvik där församlingen New Life huserar sedan 2011, som Dagen skrivit. Fram tills nyligen var lokalerna, som ligger i kyrkans bottenplan, uthyrda till annan verksamhet.

Byter namn

Öppnandet sker samtidigt som EFK:s nationella second hand-verksamhet byter namn från Bra & begagnat till Ge för livet Second hand. Namnet Ge för livet är inte nytt utan har använts för andra typer av insamlingar till socialt bistånd.

– Med nya namnet vill vi  vara tydligare med vad alla inblandade i vår verksamhet bidrar med. Oavsett om du skänker dina saker till oss, eller om du ger av din tid som volontär eller om du handlar i våra butiker så är du faktiskt med och bidrar till att förbättra livskvalitén för många människor och till och med räddar liv, säger Mats Hillerström.  

– Och vi tycker att Ge för livet ger en tydlig signal om varför vi gör detta. Second hand-verksamheten frigör medel till olika sociala biståndsprojekt lokalt men framför allt runt om i världen.

Samarbete med församlingar

Mats Hillerström är verksamhetschef för Ge för livet Second hand och var på plats premiärdagen. EFK:s nysatsning på second hand är också ett steg i en riktning där samfundet vill samarbeta ännu mer med lokala församlingar.

– Vår förhoppning är att fler församlingar i landet vill göra liknande satsningar som New Life. Vi i EFK talar ofta om attt vi är en församlingsrörelse och detta är ett konkret uttryck för det, menar han.

Lars Vestin framhåller att second hand-verksamhet inte har spelat ut sin roll om någon trodde det. Tvärtom menar han att det har framtiden för sig.

– Second hand har kommit för att stanna. Många är fortfarande villiga att ge bort saker de inte själva längre behöver och efterfrågan är stor på bra begagnade prylar. Sammantaget frigör det ekonomiska medel till exempelvis humanitära satsningar.

Arbetsträning

– En annan positiv effekt är att våra second hand-butiker ger möjligheter till arbetsträning för personer som vill komma tillbaka till yrkeslivet. Här hittar många en fin arbetsgemenskap samtidigt som man gör en insats för något gott och bra, säger Lars Vestin.

Därigenom gör församlingarna i EFK en samhällsinsats och han berättar att den nya butiken i New Lifes lokaler samarbetar med såväl arbetsförmedlingen som med frivården.

– Vi är två anställda, för övrigt är vi beroende dels av volontärer som ställer upp frivilligt och dels av människor som på olika sätt kommer och arbetstränar i butikerna.

Skyltar sätts upp

Bromma-butiken är den första i sitt slag som EFK driver i Stockholms-området, även om inte alla skyltarna var uppsatta vid premiären.

– Det kommer förhoppningsvis att ske nu i veckan, det har varit svårt att hinna med allt till starten, säger en inspirerad butikschef.

Ge för livet Second hand i Bromma, är den nionde second hand-butiken i EFK:s regi i Sverige. De övriga finns i Norrköping, Finspång, Hallsberg, Huskvarna, Mariannelund, Fagersta, Örebro city samt Örebro Nasta.

– Tre av dessa drivs av lokala församlingar men i vårt gemensamma namn. Utöver detta finns det cirka femton församlingar som driver secondhand-butiker som är med och bidrar till EFK:s och Ge för livets biståndsprojekt, berättar Mats Hillerström.  

– Vi hoppas och tror nu att flera församlingar vill vara med i denna gemensamma satsning för att ännu fler människor ska kunna få hjälp.

Läs fler artiklar om Evangeliska frikyrkan

Alla tidigare artiklar