Efter 19 år: Moder Teresa helgonförklarad

Hon har hyllats för sitt osjälviska arbete, men även ifrågasatts. Efter en historiskt sett ovanligt snabb process har nu påven Franciskus helgonförklarat Moder Teresa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Efter vederbörlig överläggning och många böner om gudomlig hjälp, och efter att ha inhämtat råd från många av våra biskopsbroder, förklarar vi och definierar den välsignade Teresa av Calcutta som varande ett helgon, sa påven inför tiotusentals, kanske hundratusentals, anhängare utanför Peterskyrkan i Rom på söndagsförmiddagen.

Enligt nyhetsbyrån CNN utbröt spontana applåder redan innan påven hade hunnit slutföra deklarationen.

Kanoniseringen kommer 19 år efter hennes död. Den dåvarande påven, Johannes Paulus, som sägs ha varit personlig vän till Teresa, tänjde, enligt nyhetsbyrån Reuters, på tidigare praxis och inledde processen bara något år efter hennes död.

Men så kallades hon redan under sin livstid "slummens helgon". För miljontals människor är hon sinnebilden av godhet, kvinnan som vigde sitt liv åt att hjälpa behövande i Calcuttas slumområden genom att starta vårdhem, soppkök, skolor och barnhem. 1979 fick hon ta emot Nobels fredspris för sina gärningar.

Kritiserad

Men glorian har också halkat lite på sned – Moder Teresa har både före och efter sin död kritiserats för att ha gjort för lite för att lindra smärtan hos obotligt sjuka och ingenting för att utrota de bakomliggande orsakerna till fattigdom. Forskare har ifrågasatt ekonomin kring hennes verksamhet och författaren Christopher Hitchens har beskrivit henne som "en fanatiker, en fundamentalist och en bedragare".

– Vi behöver inte bevisa att helgon varit perfekta, eftersom ingen människa är perfekt, säger fader Brian Kolodiejchuk, som kampanjat för Moder Teresas helgonförklaring, till nyhetsbyrån Reuters.

Moder Teresa var väl medveten om kritiken och brukade framhålla att hon var missionär, inte socialarbetare.

Dubbla mirakel

För att vara ett helgon i Vatikanens ögon krävs minst två gudomliga mirakel på meritlistan. Moder Teresa saligförklarades 2003 efter att det fastslagits att en cancersjuk kvinna botats. Förra året meddelade påve Franciskus, uppbackad av en expertpanel i Vatikanen, att hon kunde kopplas till ytterligare ett mirakel. Då rörde det sig om en brasiliansk man med flera hjärntumörer, som Moder Teresa, enligt Vatikanen, genom bön lyckades hela.

Dessa mirakel – som alltså ligger till grund för kanoniseringen – har också ifrågasatts.

Enligt Vatikanradion, som på sin webbplats återger påve Franciskus predikan från söndagens mässa på Petersplatsen, slog han bland annat fast att Moder Teresa, alla aspekter av sitt liv, generöst spred den gudomliga barmhärtigheten.

- I dag, jag ger jag denna förebild på kvinna och gudsvigda till hela välgörenhetens värld, må hon vara er modell i helighet! Jag tror att det kommer att vara lite svårt för oss att kalla henne Heliga Teresa, hennes helighet är så nära så ödmjuk och moderlig att vi spontant kommer att fortsätta att kalla henne för "Moder Teresa".

Fakta: