Efter terrordådet uppmanar de till 30 dagar med bön

Efter terrorattentatet i Stockholm kommer flera­ uppmaningar till kristenheten om bön för de skadade­, Stockholm och hela Sverige. ”Gud blir inte skakad när vi blir omskakade”, säger­ Peter Artman, präst och förebedjare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Peter Artman berättar att han i helgen var i Bengtsfors i Dalsland på en sedan länge planerad bönekonferens. Där var det naturligt att också be för de drabbade och oron efter terrorattentatet i Stockholm dagen innan.

– I bönen räknar vi med Guds närvaro in i människors liv. Bönen är en samlande kraft som inte ens någon manifestation på Sergels torg kan uppnå på samma sätt, säger Peter Artman, präst i Svenska kyrkan.

Han ingår i ledningsgruppen för nätverket European Union of Prayer, som varje år anordnar förbönsmarscher i två av Europas länder. Han ser böneaktiviteterna som en naturlig del av det övriga engagemang som växt fram i spåren av vansinnesfärden på Drottninggatan i huvudstaden.

Vänder sig till Gud

Det allkristna nätverket Sverigebönen uppmanar nu kristenheten till 30 dagars bön om beskydd över Sverige, i sina hem, i smågrupper och i gudstjänster de närmaste fyra söndagarna, fram till den 9 maj.

– Be för svenska folket som är chockade och i en kris, där materialismen inte kan svara på frågorna, utan där man behöver vända sig till en högre makt, säger Patrik Sandberg, samordnare för Sverigebönen.

– Här tror vi inte att det är yoga eller buddhism som kan ge svaret, utan att det är Jesus Kristus. Vi har ett liknande läge som efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Sorg. Människor börjar vända sig till Gud.

”Be ständigt”

Emma Axklo, förebedjare inom Evangeliska frikyrkan, konstaterar att antalet samtal med Gud ökar just nu, även om Bibeln uppmanar till att ”be ständigt”.

Hon manar till bön för ledarna i samhället i stället för att skapa ”vi-och-dom-stämningar”.

– Det händer något i oss själva när vi ber och söker oss närmare Fadern. Det är bättre än att ”trolla” runt och ha åsikter i sociala medier, säger Emma Axklo.

Simon Ådahl, sångare och en ivrig bedjare har märkt av en ökad böneaktivitet de senaste dagarna. Han ser det inte minst i sina Facebook-flöden bland de många bönegrupper han är med i. Där finns kommentarer som: ”Jag gråter och ber”, ”Jag ber i nöd för landet” och ”Fader vad har hänt?”, uppger Simon Ådahl.

Dagen efter terrorattentatet blev det också stor viral aktivitet kring ett klipp med Simon Ådahls låt ”Jag tänker be för Sverige” på Youtube på nätet.

– Det är en naturlig reaktion att börja be när något sådant här fruktansvärt tragiskt händer. Det är vår livsluft när det svåra kommer. Men det är också starkt att se att även de som inte tror börjar be. Någonstans finns ett hopp om en Gud som hör bön.

Samhörighet

Prästen Peter Artman menar att bönen för landet också kan skapa en tillhörighet. Och han säger att det även finns plats att lyfta in politiskt känsliga saker i bönen – som exempelvis integration – utan att för den skull ta partipolitisk ställning.

– Vilken politik som är klokast kan bli en fråga in i bönen.

Han pekar vidare på att det i Svenska kyrkans gudstjänstritual finns en tydlig punkt som heter förbön. Här finns en potential som kan få mera plats. Just nu är ett sådant tillfälle, hävdar Artman.

Emma Axklo.

Läs mer om terrorattacken på Drottninggatan

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Pray for Stockholm

Församlingen Hillsong anordnar på långfredagskvällen två samlingar i St:a Clara kyrka i centrala Stockholm med anledning av terrorattentatet.

Detta under rubriken: ”Pray for Stockholm – en manifestation för Guds kärlek”.

”Vi tror att S:ta Clara kommer bli fullsatt med människor som mitt i det mörker många fått möta, längtar efter att få lyfta upp namnet Jesus och ljuset som övervunnit allt mörker”, säger Eric Liljero, pastor i Hillsong. 

Lilla Erstagården