”Egyptens kristna förs ihop av martyrers blod”

I spåren av de fruktansvärda terrorattentat som drabbat Egyptens kopter det senaste halvåret har en stark enhet och tro på förlåtelse vuxit fram bland landets kristna. Det berättade biskop Thomas, från koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten, när han under veckan besökte Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Martyrskap är något vi läst om, men nu är vi själva nära den.

Biskop Thomas, från koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten, mötte i tisdags en grupp präster från ortodoxa församlingar och från Svenska kyrkan i Stockholmsområdet.

I december kom biskopen mycket nära våldet, då kopternas största katedral utsattes för ett bombattentat. Han var på plats i katedralen endast en timme efter dådet.

– Det var svårt att se människor under sådan stress. Samtidigt upplevde vi en stor välsignelse.

Uttryckt förlåtelse

Även om terrordådens främsta syfte är att sprida skräck och rädsla så berättar biskop Thomas att kristna snarare känt sig uppmuntrade att deklarera sin tro på ett för många förvånande sätt.

– Det första som kom av sig själv var förlåtelse. För många är det obegripligt, men det är vad som händer när vi förstår att Kristus dött för oss.

Kopterna har uttryckt förlåtelse och kärlek i stället för hat och hämndlystnad – ett budskap som nu nått massmedial uppmärksamhet i hela världen. Enligt biskop Thomas har detta satt spår i det egyptiska samhället.

– Det blev tydligt att kampen är mot onda tankar, andar och filosofier – inte mot människor, sa han.

Strävar efter enhet

Det som verkligen tycks beröra biskop Thomas är hur kyrkan börjat sträva efter mer enhet som direkt följd av terrorattentaten. När påve Franciskus från katolska kyrkan mötte påvarna från de ortodoxa kyrkofamiljerna i katedralen i Kairo strax efter terrordådet så var det ett stort ögonblick i kyrkohistorien, menar han.

– Jag grät inte efter terrordådet, men då grät jag. Att se ett sådant möte äga rum förde oss tillbaka i historien till intentionen av enhet som hela tiden funnits i kyrkan. De kristna i Egypten har förts samman, genom martyrernas blod, sa han.

– Min intention med att komma hit till Sverige är ingenting annat än att ni ska se att vi är ett i Kristus. Vi är inga främlingar för varandra.

Vill lyfta människor

Biskop Thomas driver det koptiska retreat- och utbildningscentret, Anafora, mellan Kairo och Alexandria. Under pastoralträffen i Allhelgonakyrkan berättade han att varje del av verksamheten syftar till att lyfta människor, vilket också är betydelsen av ordet Anafora.

Och att lyfta varandra är också vad ekumenik handlar om, förklarade han.

– Vi vandrar tillsammans mot ett högt berg. Vi har inte nått toppen för att sätta ner flaggan ännu. Men vi vandrar tillsammans. Någon kanske glider ifrån gruppen eller snubblar, men då vänder vi om och hjälper till. Det är ekumenik.

Misha Jaksic, ortodox samordnare för Sveriges kristna råd, var särskilt berörd över hur kopterna i Egypten vänt rädsla till styrka.

– Attentaten har varit till för att skapa oreda och skrämma landets koptiska befolkning. Samtidigt får vi höra att det här har haft motsatt effekt.

Själv kan han relatera till dådet på Drottninggatan i Stockholm.

– I stället för rädsla förde det med sig gemenskap och att inte se sin nästa som ett hot utan som en broder och syster.

”Fortsätter leva framåt”

Gunnar Lind, präst i Högalidskyrkan, är tagen av hur kopterna hanterat situationen i Egypten.

– Det ligger i kopternas natur att gå in i situationen och ta hand om varandra. Det har alltid pågått förföljelse mot kopterna. Men de fortsätter att leva framåt, säger han.

Attentat mot kopter

Två kyrkor i Egypten utsattes på palmsöndagen i år för attentat.

I staden Tanta miste 27 människor livet och minst 78 personer skadades i ett bombattentat.

I Alexandria dödades 16 personer och 41 personer skadades. Det attentatet utfördes av en självmordsbombare.