Ekho angav honom som kontakt: Jag visste inget

Den kårledare som Ekho påstår skulle sitta med i styrgruppen för projektet för hbtq-personer inom Frälsningsarmén tillbakavisar själv uppgifterna.– Jag blev väldigt förvånad, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen uppmärksammade den 24 januari att Ekho fått statliga pengar från Ungdomsstyrelsen för att bedriva ett hbtq-projekt inom Frälsningsarmén. Målsättningen med projektet var att inställningen till hbtq-personer inom samfundet skulle förändras och att hbtq-personer skulle välkomnas som soldater och officerare. En av anledningarna till att projektet beviljades enligt Ungdomsstyrelsen var att Ekho angett att de hade en samarbetspartner i Frälsningsarmén i Malmö, kårledaren Patrik Olterman. I ansökan står det att han kommer att vara med i ”styrgruppen, planeringen och genomförandet”. Men Patrik Olterman menar att han aldrig varit en del i projektet.

Svarade på några frågor

– När jag först hörde talas om projektet tyckte jag att det lät intressant med ett samtal mellan Ekho och Frälsningsarmén. Därför svarade jag på en del frågor som de hade om samfundet, så visst har jag varit en resursperson, men jag har aldrig varit en del av projektet.

Men du nämns flera gånger i ansökan, bland annat att du ska sitta med i ”styrgruppen, planerandet och genomförandet”?

– Ja, jag har också läst ansökan nu. Jag kan tycka att det är underligt att mitt namn finns med så många gånger i ansökan som den gjorde. De kunde ju åtminstone ha frågat mig först. Det är viktigt att det blir rätt.

Vad tänkte du när du fick veta att du nämnts i ansökan?

– Jag blev väldigt förvånad. Jag visste inte ens att man kunde söka pengar för ett sådant här projekt.

Vad tycker du om projektet?

– Jag tycker att dessa frågor är viktiga, speciellt i efterdyningarna av Kalla faktas reportage. Vi måste ta hand om hbtq-personerna. Många av dem är rädda för att vara sig själva inom frikyrkan. De behöver trygga platser. Och där tycker jag att vi har ett fantastiskt ekumeniskt arbete i Ekho Skåne, som jag har varit med att starta. Där har många människor fått möta Gud.

Skulle du deltagit i projektet om du fått frågan från Ekho?

– Jag tror inte att det är min sak att driva dessa frågor på ett nationellt plan inom Frälsningsarmén. Jag arbetar inte på den nivån, har inte det mandatet.

Delar inte kårledarens version

När Dagen når Ekhos ordförande Gunnar Bäckström bekräftar han att Patrik Olterman i dag inte är med i projektet, men delar inte kårledarens version av vad som hänt.

– Patrik Olterman är inte med i projektet nu, nej, det är korrekt. Och det är något vi verkligen beklagar.

... så det står fel i ansökan?

– Nej, det som står i ansökan var korrekt då.

Han har alltså varit med i projektet tidigare?

– Nu har han blivit uppkallad till Frälsningsarmén och efter det har han backat från projektet. Patrik vågar helt enkelt inte vara med längre.

Har han fått frågan om att vara en del av projektet?

– Det vet jag inte om han har fått. Men han var med i planeringen och vi förutsatte att han skulle vara med även i fortsättningen. Det var vår tanke och vår hela övertygelse. Vi upplevde att han var med.

Men ni skriver ju att han ska vara med i ”styrgruppen”, det är rätt konkret, har han varit med där under hösten?

– Nej.

Varför då, om han nu varit med i projektet?

– Förutsättningarna förändrades i och med Dagens artiklar. Vi vill ha fokus på de hbtq-personer som mår dåligt. Det är för deras skull vi gör det här projektet.

Men Dagens artiklar från förra veckan kan väl inte förändra det som hände i höstas?

– Vad ska jag svara? Jag kan bara säga att förutsättningarna förändrades med Dagens artiklar.

Dagen varit i kontakt med Frälsningsarméns ledning som bekräftar att de bokat ett möte med Patrik Olterman, men dementerar att mötet bokats på grund av Ekhos projekt.

Fakta:

  • Ekho är förkortning för ”Riksförbundet Ekho, Riksförbundet Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer”.
  • Hbtq är förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner.