Elisabeth Hesselblad helgonförklaras i juni

Nu är datumet klart för helgonförklaringen av svenskan Elisabeth Hesselblad. Den 5 juni i Rom händer det - och Stockholms katolska stift planerar en vallfärd.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i december 2015 som påven Franciskus utfärdade dekretet om att den svenska birgittasystern Elisabeth Hesselblad (1870-1957) ska helgonförklaras. Nyheten slog som en bomb ned i det sekulariserade Sverige som till stora delar inte hade en aning att påven i Rom var på väg att utöka den katolska helgonskaran med något så ovanligt som en svensk katolik.

Elisabeths Hesselblads största förtjänst är att hon 1911 grundade Birgittinordens moderna gren, Vår Frälsares Orden, som också kallas för Birgittasystrarna från Rom. På så sätt blåste hon åter liv i den klosterrörelse som heliga Birgitta grundade på 1300-talet och förenade Sveriges katolska, förreformatoriska förflutna med nutiden. Hon tog Birgittinorden till Sverige 1923, vilket inte vill säga litet, då katolska kloster var förbjudna i svensk lag på den tiden. Hon använde knepet "Vilohem för kvinnor" så att systrarna åter kunde få verka i sitt nordliga ursprungsland.

Hennes andra stora förtjänst är att hon gömde judar i klostret vid piazza Farnese i Rom och iordningställde ett bönerum åt de gömda under II världskriget. Hon har efter sin död tilldelats utmärkelsen "Rättfärdig bland folken" av staten Israel och Nordstjärdeorden av den svenska staten.

När nyheten om helgonförklaringen kom i december började många svenska katoliker genast planera för att åka till Rom. Nu, när det står klart att det blir söndagen den 5 juni, kan man börja boka flybiljetter.

Eller hänga på stiftsvallfärden som planeras av Stockholms katolska stift, enligt ett pressmeddelande.